Fico a szlovák–magyar kapcsolatokat dicsérte a Csallóközben

Somorja |

Somorján az Európai Unió és Szlovákia kapcsolatát elemezték a diákokkal, Egyházkarcsán a polgármesterekkel is találkozott a kormányfő. 

Ficót Denisa Saková, a belügyminisztérium államtitkára is elkísérte, mellettük Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere
A szerző felvétele

Ma a Csallóközben járt Robert Fico miniszterelnök. Somorján a diákokkal, az egyházkarcsai ipari parkban a munkásokkal, majd a régió polgármestereivel beszélgetett. Fico elsősorban a jelenlegi szlovák–magyar kapcsolatokat dicsérte.

A somorjai Madách Imre magyar tannyelvű és a Milan Rastislav Štefánik szlovák tannyelvű gimnáziumban az Európai Unió és Szlovákia kapcsolatáról tartott előadást a diákoknak. Értesüléseink szerint szerdán tájékoztatták az iskolák vezetését a kormányfő látogatásáról. Fico közel egy órát beszélgetett zárt ajtók mögött a gimnazistákkal. „Ez a téma nagyon fontos számomra, mert olyan időket élünk, amikor mindent megkérdőjeleznek. Miniszterelnökként nem engedhetem, hogy kétségbe vonják Szlovákia uniós kilátásait” – nyilatkozta az elő- adás után a miniszterelnök, aki nagyra értékelte a diákok érdeklődését. A tanulóktól megtudtuk, hogy több témában is kérdezték a kormányfőt, a keddi korrupcióellenes tüntetést azonban nem érintették. A somorjai gimnáziumokban az utóbbi hetekben szinte egymásnak adják a kilincset a köztisztviselők. Néhány hete Andrej Kiska köztársasági elnök az igazgatók meghívására látogatott el az iskolákba.

Egyházkarcsán Denisa Sakovával, a belügyminisztérium államtitkárával együtt megtekintették az ipari parkban működő nemzetközi vállalatokat, majd a dunaszerdahelyi járásbeli községek polgármestereivel találkozott a kormányfő. Fico a duális képzés, a tudományok és kutatás fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségével közösen több törvénymódosításon is dolgoznak. Denisa Saková közölte, 2-3 éven belül ügyfélközpontot alakítanának ki a Dunaszerdahelyi Járási Hivatalban. Az államtitkár kiemelte a Dunaszerdahelyi járásban működő önkéntes tűzoltó-egyesületek munkáját. Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere az új fejlesztésekről tájékoztatta a küldöttséget, a közeljövőben ugyanis két új befektető érkezik az ipari parkba. Egy élelmiszeripari cég elsősorban nőket foglalkoztatna, ezzel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevesebb embernek kelljen a járáson kívül állást keresnie. A másik cég fejlesztésének köszönhetően energetikailag önellátó lehet az ipari park.

Ajánló