Egy éjszaka alatt 50 centi hó hullott keleten

Aranyida (Zlatá Idka) |

Tegnapra virradóra közel ötven centiméternyi hó hullt a Kassához közeli Aranyidán. Az időjárás nemcsak a magasabban fekvő településeken, hanem a régió más pontjaiban is kisebb-nagyobb fennakadások okozott. 

Az aranyidaiak szerint évtizedek óta nem hullott ennyi hó a környéken
A szerző felvétele

„Nagyon meglepődtem, amikor reggel kinéztem az ablakon. Az éjszaka több mint félméternyi hó hullott. Két nappal ezelőtt még igazi tavasz volt, ma pedig havat kellett lapátolni. Az anyósom több mint ötven éve itt lakik, de azt mondta, ennyi havat még nem látott, főleg nem áprilisban” – mondta lapunknak egy aranyidai lakos.

Zuzana Bobriková, a Kassa Megyei Önkormányzat szóvivője elmondta, a megyei útkarbantartó vállalat a nap folyamán 40 alkalmazott segítségével összesen 15 szórógéppel, három hóekével felszerelt traktorral és hat markológéppel tisztította az utakat. Kassán az erős széllökések nehezítették a közlekedést, a Súľová hágón és a Dobsinai domb tetején pedig a sűrű havazás okozott komolyabb fennakadásokat a közúti forgalomban. Huszonnégy óra leforgása alatt átlagosan 30-40 centiméternyi hó hullott a térségre, a magasabban fekvő településeken, köztük a Kassától mindössze 18 kilométerre fekvő Aranyidán a délutáni órákban pedig már az ötven centimétert is meghaladta a hótakaró vastagsága. A vizes, nehéz hó miatt rengeteg fa dőlt az útra, ami miatt hajnali 3-kor a Súľová-hágót is le kellett zárni. A kidőlt fákat az útkezelő vállalat munkatársai csak a tűzoltók segítségével tudták eltávolítani. 

Ajánló