Baleset a D1-esen: stabilizálták a legsúlyosabb sebesült állapotát is

Stabilizálták annak a férfinak az állpotát, akit a legsúlyosabb sérülésekkel szállítottak az iglói (Spišská Nová Ves) kórházba a D1-es autópálya magas-tátrai szakaszán történt reggeli tömegbalesetet követően. A Svet zdravia kórházlánc szóvivője, Tomáš Kráľ korábban tévesen arról informált, hogy a férfi válságos állapotban van, és Kassára kell szállítani.
 
SITA-felvételek
A férfinak több helyen is eltörtek a bordái, illetve  a tüdeje is megsérült. Műteni azonban nem kellett őt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják. 
 
További öt sérültet bordatöréssel, kificamodott nyaki gerinccel, illetve agyrázkódással szállítottak az iglói kórházba. Ketten már hazamehettek.
 
Csaknem negyven autó ütközött egymásnak csütörtök reggel a sűrű havazásban a szlovák D1-es autópálya magas-tátrai szakaszán, a tömegbalesetben huszonnégyen sérültek meg.
 
 
Az RTVS felvétele:
 
A vélhetően a szélsőséges időjárási viszonyok okozta baleset a reggeli órákban történt Poprád és Szepescsütörtök (Spišský Štvrtok) között. A tömegbaleset miatt az autópályát mindkét irányban le kellett zárni, a mentési munkálatok azonban az erős szél és a sűrű hóesés miatt így is viszonylag lassan haladtak.
 
A baleset helyszínére hét mentőcsoport érkezett, s a megfeszített munka ellenére is több óráig tartott, amíg el tudták szállítani a sérülteket a környező települések kórházaiba. A tömegkarambolnak két súlyos, hat közepesen súlyos és tizenhat könnyebb sérültje van, őket a poprádi, iglói (Spišská Nová Ves), lőcsei (Levoča) és a késmárki (Kežmarok) kórházakba vitték.
 
Bár a havazás a Magas-Tátrában az év ezen szakaszában nem rendkívüli jelenség, a szerda óta tartó, hirtelen érkezett ítéletidő váratlanul érte az ott lakókat. (SITA, MTI)
 

Ajánló