Magyarországi falukba költöznek a kassaiak

Tornyosnémeti |
Ami a pozsonyiaknak a magyarországi Rajka, az a kassaiaknak Tornyosnémeti, Abaújvár és Hidasnémeti. 
Tornyosnémeti a magyar–szlovák határ közvetlen közelében fekszik
Tornyosnémeti a magyar–szlovák határ közvetlen közelében fekszik
Képarchívum
Egyre többen költöznek a Kassához közeli magyarországi településekre. A határon túli magyar falvakban letelepedők száma főleg a kedvezőbb ingatlanárak, a nagyobb kínálat és a nyugodt falusi környezet miatt indult rohamos növekedésnek. 
Kassán az egekbe szöktek az ingatlanárak. Kassa központjában és az ahhoz közeli lakótelepeken 80 ezer euró alatt szinte már lehetetlen jó állapotú, 70 négyzetméter körüli alapterületű panellakáshoz jutni. Az alacsony jelzáloghitel-kamatok miatt az ingatlanárak egyre emelkednek. Mivel a fiatal családok nagy része nem tud nagyobb jelzáloghitelt vállalni, sokan inkább a városhoz közeli magyarországi településeken, főleg Abaújváron, Tornyosnémetiben és Hidasnémetiben néznek ingatlan után. A három falu, ahol egy felújításra szoruló négyszobás családi ház ára átlagosan 60 ezer euró körül van, mindössze félórányi autóútra van Kassa központjától. 
 
Szlovákul is tájékoztatnak 
 
„Az összeg, amiből nemrégiben Hidasnémetiben négyszobás családi házat vettünk, Kassán egy kisebb panellakásra sem lett volna elég. A papírmunkát könnyen elrendeztük, a magyar hivatalokban nagyon segítőkészek voltak. Mi magyarok vagyunk, de a szlovákoknak sem okoz gondot a kommunikáció, hisz az itteni önkormányzat két nyelven tájékoztat” – mondta Mészáros Judit. Hozzátette, egyedül a tömegközlekedés okoz némi gondot, mert a buszok csak a határig járnak. Férjével együtt Kassán dolgoznak, gyereküket is ide hordják autóval óvodába. Horváth Tibor kassai magánvállalkozó hét éve él családjával Hidasnémetiben. „Azért itt építkeztünk, mert nagyobb telket szerettünk volna, de Kassa mellett egyet sem találtunk” – mondta Horváth. Vasas Tibor, a közel 500 lakosú Tornyosnémeti polgármestere szerint a helyiek és a betelepülők nagyon jól megvannak egymással. „A városiak azért jönnek ide, mert itt nyugalom van. Eddig nagyjából 150 szlovákiai lakos telepedett le nálunk, közülük 25nek már magyarországi lakcímkártyája van. Szlovákok is élnek itt, de a kassai régióból áttelepedettek 75 százaléka magyar ajkú” – magyarázta Vasas, aki elmondta, a határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően új fejlesztéseket lehet elvégezni. 
 
Jelzáloghitel nincs 
 
2017. március 1-jétől a Szlovák Nemzeti Bank mérsékelten korlátozza a jelzáloghitelekhez való hozzáférést. Tíz kérelmező közül csak 1 igénylő kapja meg a 100 százalékos, és mindössze négy a 80 százalékos banki finanszírozást. Az új szabályoktól függetlenül továbbra is érvényes, hogy jelzáloghitelt csak Szlovákiában lévő ingatlanra lehet felvenni, ezért azok, akik Magyarországon vennének házat vagy építkeznének, hitelre nem számíthatnak. Egy kassai vállalat azonban megoldást talált erre a problémára. Jelzáloghitel helyett hosszú futamidejű törlesztéssel hozzáférhető házakat építenek a határ magyarországi oldalán. 

Ajánló