Hétfőn temetik Gauliedert

Galánta |

Április 3-án, hétfőn délután 3 órakor vesznek végső búcsút a napokban rejtélyes körülmények között elhalálozott városi képviselőtől, František Gauliedertől a galántai új temetőben - olvasható a város honlapján.

Szakál Kinga felvétele
A képviselőt  eddig tisztázatlan körülmények között március 24-ről 25-re virradóra ütötte el egy tehervonat a vágsellyei járásbeli Tornóc mellett. A rendőrség emberölés és személyi szabadság korlátozása ügyében indított eljárást.
 
František Gaulieder városi képviselőként élesen bírálta a városvezetést, Peter Paška polgármestert többször is feljelentette. Utóbbi elmondása szerint korábban jól kijöttek egymással, viszonyuk a 2014-es önkormányzati választások után romlott meg, amikor Paška győzött, Gaulieder pedig csak a második lett.
 
Gaulieder 1994 óta a HZDS parlamenti képviselője volt, 1996-ban az Alkotmánybíróság szerint törvényellenesen vették el tőle a mandátumát – gyakorlatilag a HZDS kizárta a parlamentből, egy levélre hivatkozva, melyet Gaulieder Ivan Gašparovičnak, a parlament akkori elnökének küldött, és azt írta benne, hogy lemond a mandátumáról. 
 
 
Évekkel később a szlovák állam 30 ezer eurós kártérítést fizetett neki, miután az Európai Bíróságra vitte az ügyét és nyert. A Mečiar-érában Gaulieder háza előtt egy bomba robbant, meggyőződése szerint az Ivan Lexa vezette titkosszolgálat követte el a robbantást. Gaulieder később többször talált lőszert, töltényhüvelyt a postaládájában, pár éve is megfenyegették így. 
 
A képviselő halála előtt azt állította, hogy valaki egy döglött fekete macskát dobott az udvarára. Két héttel a tragikus eset előtt pedig a galántai városi hivatalba kompromittáló fényképek érkeztek Gauliederről.

 

Ajánló