Párkányban fórumozott a Híd

Párkány |

Csütörtökön kora este rövid sajtótájékoztatót tartott Párkányban Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter és Solymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter. A sajtótájékoztató után a párkányiak lakossági fórumon kérdezhették a minisztereket.

A Híd miniszterei a Duna-parton tartottak rövid sajtótájékoztatót
A szerző felvétele

A sajtótájékoztatón Solymos a Duna párkányi gátjának megerősítését, Érsek a Nánai út felújítását jelentette be. A Nánai út felújításáról a közlekedési miniszter a lakossági fórumon is beszélt. A Léva irányába tartó, Párkányt és Nánát összekötő útszakasz a város egyik legforgalmasabb közútja. Naponta több ezer személyautó, autóbusz és teherjármű megy végig rajta. Az útburkolat rossz állapota és a hiányzó járdák miatt azonban balesetveszélyes. A lakosok több petíciót küldtek a helyi hivataloknak és a szlovák útkezelő vállalatnak, érdemi választ azonban egyszer sem kaptak. A Nánai út rekonstrukciója az előző választási ciklusokban az önkormányzati ülések rendszeresen visszatérő témája volt. 2015 februárjában még úgy tűnt, hogy a projekt – amelynek része volt egy körforgalom kiépítése is – európai uniós forrásokból az állami útkezelőség irányításával megvalósul. Márciusra kiderült: a Nánai út tervezett felújítása meghiúsul. Érsek Árpád bejelentette, hogy az út rekonstrukciója prioritás, és a közbeszerzési eljárást követően még idén elkezdődhet a felújítása. A közbeszerzést a Szlovák Útkezelő Vállalat bonyolítja le. Az eljárás várhatóan nyárra fejeződik be, a munka ütemtervét csak ezt követően tudják kidolgozni. A Nánai út felújítását februárban Eugen Szabó, Párkány polgármestere is kilátásba helyezte. A 918 méteres útszakasz felújítása becslések szerint 2,3 millió euróba fog kerülni. A projekt egy körforgalom, két autóbusz-megálló és kerékpárút kiépítésével is számol. A város a meglevő járdák rekonstrukcióját és a hiányzó járdaszakaszok pótlását vállalta. Becslések szerint a járdafelújítás, illetve -kiépítés 100–200 ezer euróba fog kerülni.

A lakossági fórumon szóba került a Párkányba tervezett hulladék-feldolgozók ügye is. Solymos László ezzel kapcsolatban arra hívta fel a lakosok figyelmét, hogy az uniós szabályozás értelmében Szlovákiának 2020-ig a háztartási hulladék legalább 50 százalékát szelektálnia, illetve hasznosítania kell. Solymos szerint ebben a város segítségére lehetnének a hulladékfeldogozók, amit szerinte tévedés szemétégetőnek nevezni. Egyúttal felhívta a figyelmet a Dorogon működő szemétégetőre, amely évek óta rontja a levegő minőségét. Ígéretet tett arra, hogy a minisztérium mindkét cég (HC Logistik és Vašo Invest) kérelmét szigorú szakmai szempontok alapján fogja elbírálni.

A kérdésre, hogy a közelgő megyei választások kapcsán elképzelhetőnek tartják-e a Híd és az MKP együttműködését, Solymos László azt válaszolta, csak abban az esetben, ha az együttműködés őszinte lesz. A Híd csak megbízható partnerrel akar dolgozni. Ha hiányzik a bizalom, az együttműködésnek nincs értelme – mondta.

Címkék 

Ajánló