Beruházások Gútán

Gúta |

Hatszázezer euró hitel felvételét hagyták jóvá a képviselők, elsőként a Štúr utcát újítják fel belőle.

Idén megújul a városháza épülete is
A szerző felvétele

Több mint 2,5 millió euró értékű beruházás valósulhat meg idén Gútán, túlnyomó része pályázati pénzből, de hitelből, telekeladásból és egyéb, saját bevételi forrásból is fejlesztenek. A hétfői testületi ülésén 600 ezer euró hitel felvételét is jóváhagyták a képviselők.

A két legnagyobb beruházás a biológiai hulladékgazdálkodás korszerűsítése – ami magában foglalja a zöldhulladék begyűjtését, szállítását, feldolgozását és komposztálását – valamint a városháza épületének felújítása. Minkettőt pályázati pénzből fedezik, az előbbi értéke 989 ezer euró, amiből 940 ezer a vissza nem térítendő támogatás, a másik 838 ezer euró, és 796 ezer a támogatás. A 49 ezer, illetve 42 ezer euró önrészt saját bevételeiből fedezi a város, ezeket a tételeket tartalmazza az elfogadott költségvetés is. Az ötven évvel ezelőtt épült városházát teljesen felújítják, elvégzik a hőszigetelést, kicserélik a nyílászárókat, a tetőt, korszerűsítik a világítást. A Rózsa utcai lakóházak ajtócseréjére közel 30 ezer eurót, a Diófa utcában az árkok rendbetételére 20 ezret, a városi hivatal számítógép parkjának fejlesztésére 10 ezret, a város energetikai gazdálkodási koncepciójának kidolgozására 12 ezret, a kamerarendszer bővítésére 15 ezret, pályázati önrészekre 27 ezret szánnak idén, 11 ezer euróért földgyalut vesz a város a külső földutak karbantartására, és folytatódik a Déli zóna lakóövezet közművesítése is. Százhúszezer euró bevétellel számol a város az ipari zónában lévő telkek eladásából, ezt a pénzt is beruházásokra fordítják.

„600 ezer euró hitel felvételéről döntöttünk – mondta lapunknak az ülést követően Lengyel István, az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke. – Elsőként a nagyon rossz állapotban lévő Štúr utcát újítjuk fel, ennek várható költsége 250–280 ezer euró, a pontos összeg a közbeszerzés után lesz ismert. A többi pénzt további utak rendbetételére, vagy más, évközben felmerülő beruházásokra fordítjuk.” A képviselő rámutatott, hogy a város hitelképes, amit a főellenőri jelentés is alátámasztott. A törvények szerint egy település hitelterheltsége nem haladhatja meg saját valós bevételeinek 60 százalékát, az évi törlesztőrészletek pedig e bevételek 25 százalékát. Gútán jelenleg a hitelterheltség nem éri el a 11 százalékot, a 600 ezer euró kölcsön felvételéve is csak 20 százalékra emelkedne. Ezenkívül idén két hitel törlesztése is lejár, vagyis nem vállal kockázatot a város újabb hitelfelvétellel.

Ajánló