Elhunyt Hecht Anna

Mára virradóra, 67 éves korában elhunyt Hecht Anna karnagy, pedagógus, a hazai magyar kulturális élet egyik kiemelkedő alakja. 

Hecht Anna
Somogyi Tibor felvétele

Dunaszerdahelyen érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karán kisdoktori címet szerzett. A somorjai, majd a dunaszerdahelyi zeneiskolát zongora tanszakon látogatta. 1993 nyarán Kecskeméten a Kodály Intézet nemzetközi karvezetőképző tanfolyamán, 1994-ben pedig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egyházzenei tanfolyamán szerzett tanúsítványt. 
A somorjai gimnáziumban 1980-ban leánykart alapított, amelyet tizenkét éven át vezetett. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának 1989-től volt tagja, 2006-ban a kórus elnökévé és ügyvezetőjévé választották. 1973-tól énekese és szólamvezetője, majd vezetője és karnagya a somorjai HÍD Vegyeskarnak. 1996-tól több választási cikluson át országos alelnöke, 1998−99-ben fél éven át a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége megbízott országos elnöke volt. A pedagógusszövetséget képviselve 1999-től 2006-ig a Szlovák Köztársaság Kormánya Nemzetiségi Tanácsának tagja volt.
A bársonyos forradalom Somorja város önkormányzati képviselője, illetve az oktatásügyi és kulturális szakbizottság vezetője volt.

A 2001-ben megalapított Somorja és Vidéke Kulturális Társulásban az anyanyelven való művelődés fontosságát, az anyanyelv ápolását hangsúlyozó programok vezetője volt. 2004−2006-ig a Nagyszombati kerületi Tanügyi Hivatal elöljárójaként dolgozott. 

Közösségi munkája és aktív közéleti tevékenysége elismeréseként Hecht Anna 2016-ban Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Ajánló