Elindult az R7-es és a D4-es honlapja

A nyilvánosságot igen, az érintetteket azonban alig tájékoztatják, és továbbra is kérdéses, hogy jutnak át a gyalogosok Egyházgellén a forgalmas úton.

A projekt keretében 59 kilométernyi új út épül Pozsony környékén és a Csallóközben
Somogyi Tibor felvétele

A napokban elindult az R7-es gyorsforgalmi út és a fővárosi körgyűrű, a D4-es autópálya hivatalos tájékoztató oldala. Az építkezés menetéről, valamint a munkalehetőségekről írnak a honlapon.

Tavaly szeptemberben rakták le a régóta tervezett gyorsforgalmi út és az elkerülő alapkövét. Jelenleg az előkészítő munkálatok folynak. A tervek szerint 2020-ig az építtető Obchvat Nula konzorcium, amelyet a spanyol Cintra vállalat vezet, összesen 59 kilométer új utat épít a fejlesztés keretében. Az R7-esnek 2019-re kell elkészülnie. Harminc év alatt 1,9 milliárd eurót tesz ki a PPP- projekt összköltségvetése. Az építtető munkásokat és alvállalkozókat is keres. Szerdán és csütörtökön a fővárosban, az álláspiaci nagyvásáron is bemutatják ajánlataikat. A www.d4r7.com oldalon részletesen tájékoztatnak az egyes szakaszok hosszúságáról, illetve arról, hány hidat vagy kereszteződést terveznek az adott szakaszon. Úgy tűnik, a nyilvánosság informálásával foglalkozik a vállalat, Egyházgelle vezetése azonban hiányolja a tájékoztatást. Vajas Imre, Egyházgelle polgármestere korábban lapunknak elmondta, biztonságos gyalogátkelőt kell építeni a gyorsforgalmi úton. A forgalmas 63-as elsőrendű főúton is gyakran veszélyes átjutni Cséfa falurészből Egyházgellére. A község vezetése találkozót kezdeményezett az építtetővel és javaslatot tett arra, hogy a körfogalmakon kívül alul- vagy felüljárót építsenek. „A múlt héten találkoztunk volna az építtetővel, de a spanyol partner egyelőre nem jelzett vissza, ezért elmaradt az egyeztetés” – nyilatkozta lapunknak a polgármester. Hozzátette, továbbra is kérdéses, hogyan teszik biztonságossá az átkelést az elsőrendű főút és a gyorsforgalmi út kereszteződésében.

A tervek szerint az egyházgellei kereszteződéstől kezdik meg a gyorsforgalmi út első szakaszának építését. Az Egyházgelle és Dénesd közötti szakasz 17,4 kilométer hosszú, az útra 12 hidat építenének és 2 kereszteződést alakítanának ki. Dénesden a 63-as utat, Somorján az 503-as másodrendű főutat fogja keresztezni a gyorsforgalmi út.

Ajánló