Füleken egyre nagyobb probléma a szipuzás

Fülek |

A városban már szinte bármikor lehet látni beszipuzott, hígítótól szédelgő fiatalkorúakat. A roma kormánybiztos a polgármesterrel közösen tájékoztatott az óvintézkedésekről.

 
Ravasz Ábel (balra) romaügyi kormánybiztos és Agócs Attila, Fülek polgármestere
Ravasz Ábel (balra) romaügyi kormánybiztos és Agócs Attila, Fülek polgármestere
TASR-felvétel
Agócs Attila polgármester beszámolója szerint már évekkel ezelőtt tapasztalták, hogy kiskorúaknak adnak ragasztót, oldószert felnőttek. „Valaki vesz egy üveg toluént, aztán decinként árulja, drágábban” – magyarázta Agócs. A szipuzás miatt több kihágás, vandalizmus, gyújtogatás történt, az utóbbi egy hónap alatt négy-öt ilyen eset volt.
 
Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos (Híd) törvénymódosítást fog javasolni, hogy fiatalkorúak ne vásárolhassanak szerves oldószert tartalmazó anyagokat, (ezek különféle ragasztók, hígítók, lakkok). Emellett terepmunkára, szociális dolgozókra, felvilágosításra, megelőzésre, a közterületek monitorozására van szükség, ezt a rendőrség mellett roma járőrök is végezhetnék.
„Csökkenteni kell a társadalmi feszültséget. Ha az emberek roma fiatalokat látnak szipuzni az utcán, az az egész közösség megbélyegzéséhez vezethet. A szélsőséges csoportok erősödését is eredményezheti” – mondta a kormánybiztos. Hivatalába szinte naponta érkezik a szipuzással kapcsolatos hír, jelentés az ország számtalan pontjáról, „de a toluén és a hasonló drogok „nem roma probléma, a szegénységgel függ össze” – hangsúlyozta Ravasz Ábel. (TASR)

Ajánló