Dunaszerdahelyen megtelt a hajléktalanszálló, Pozsonyban még akad hely

Dunaszerdahely/Pozsony |
A napok óta tartó kemény fagyok miatt tovább vannak nyitva a hajléktalanszállók. 
Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha segíteni akarsz, akassz ide egyet – akció a régi vásárcsarnok előtt
Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha segíteni akarsz, akassz ide egyet – akció a régi vásárcsarnok előtt
Bartalos Éva felvétele
Dunaszerdahelyen telt ház van, Molnár Tímea, a városi hivatal szociális osztályának vezetője lapunknak elmondta, éjszakánként mind a 12 ágy foglalt a szálláson. „Egy éve nyílt meg a szálló, a fedél nélkül élők már ismerik a szabályokat. De ilyenkor az ittas hajléktalanokat sem küldik el” – közölte Molnár Tímea. Az osztályvezetőtől megtudtuk, a rendszerint este héttől reggel nyolcig nyitva tartó szállást a napokban melegedőként is használhatják a hajléktalanok a délutáni órákban. „Általában hárman- négyen élnek a lehetőséggel” – folytatta Molnár Tímea.
 
A fővárosban novemberben tartották az első hajléktalanszámlálást. Hivatalos adatok szerint 2100, becslések alapján azonban legalább ötezer ember él Pozsonyban fedél nélkül. Az elmúlt napok fagyos időjárása miatt megerősítették a nonprofit szervezetek és a város közötti együttműködést, hogy hatékonyabban segíthessék az utcán élőket. Növelték a terepmunkások számát, és mindenki előtt megnyitották a hajléktalanszállókat. Korábban csak azokat fogadták be, akik nem fogyasztottak alkoholt, az időjárás miatt azonban enyhítettek ezen a rendelkezésen. A város tüzelőanyagot adott üres garázsokban, épületekben meghúzódó hajléktalanoknak. Meghosszabbították a Mea Culpa hajléktalanszálló nyitvatartását, egész nap fogadják a fedél nélkül élőket és meleg ételt adnak az érkezőknek. Ha tovább hűlne az idő, és megtelnének a szállók, akkor a város ideiglenes szállást nyitna, és tovább bővítené a szállók befogadóképességét. Ha kell, sátortábort is nyithatnak a hajléktalanoknak. Egyelőre nincs szükség ilyen intézkedésekre, a város területén működő három hajléktalanszállóban még van hely.
Pozsonyban a magyarországi példához hasonlóan kabátot gyűjtenek a rászorulóknak. A Vagus társulás önkéntese hétfőn ruhafogast helyezett el a régi vásárcsarnok előtt, ide akaszthatják az adakozók a felesleges kabátokat, hogy senki ne fázzon a nagy hidegben.
 

Ajánló