R7: felüljáróra lesz szükség a növekvő forgalom miatt

Egyházgelle |

Az R7-es gyorsforgalmi út építése alaposan felbolygatja az érintett csallóközi települések életét. Már zajlik az út nyomvonalának kijelölése, az önkormányzatokkal pedig tárgyalnak, hogy hol mennyi körforgalom épüljön. A községekben csúcsforgalom idején most is nehéz átkelni az út túlsó oldalára. 

Fontos, hogy az R7-es megépítése után is biztonságos legyen az átjutás
A szerző felvétele

„Mivel sűrű a gyalogos- és a kerékpáros-forgalom, ezért aluljáróra vagy felüljáróra lenne szükség, tárgyalunk az illetékesekkel” – mondta Vajas Imre, Egyházgelle polgármestere. A faluban egy körforgalom épül, a 63-as főút és az R7-es találkozásánál. 

Megkezdődött a Csallóközön áthaladó R7-es gyorsforgalmi út vonalának kijelölése, azonban még most sem végleges az egyházgellei csomópont terve. A község vezetése elsőrendű feladatának tekinti, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságosan átkelhessenek a gyorsforgalmi úton.

„Most is sokat kell várni azoknak, akik a 63-as elsőrendű főúton keresztül Cséfáról Egyházgellébe szeretnének átjutni. Találkozót kértünk az illetékesektől, hogy megoldást találjunk” – mondta Vajas Imre, Egyházgelle polgármestere. A falu határáig építik meg az R7-es első szakaszát. A község vezetése örül, hogy az ő véleményüket is figyelembe veszik a tervezésnél. Vajas Imrétől megtudtuk, hogy a korábbi változat alapján három körforgalmat építettek volna a község határába. Az új tervezet szerint csak egy körforgalom lesz ott, ahol a 63-as főút keresztezi az R7-es gyorsforgalmi út lehajtóját. Cséfa körülbelül egy kilométerre van Egyházgellétől. Az ott lakók egy bekötőúton járnak be a falu központjába, ugyanis itt van a templom, az óvoda, az iskola, az orvosi rendelő, az üzlet, a gyógyszertár és egyéb szolgáltatások, amelyek a mindennapi élethez szükségesek. „Azon dolgozunk, hogy a cséfaiak biztonságosan hazajussanak” – jelentette ki a polgármester. Mivel sűrű a gyalogos- és a kerékpáros-forgalom, ezért egy alul- vagy felüljáró jelenthetne megoldást. A körforgalom kellőképpen lassítja a közlekedést, ezért biztonságosabb a gyalogosoknak, mint a hagyományos kereszteződés. „Ha a vadállatok biztonságos átkelésére is ügyelnek a tervezők, akkor még fontosabb, hogy a gyalogosok balesetveszély nélkül átjussanak” – fogalmazott a polgármester. A község határában már látható a gyorsforgalmi út nyomvonala. Az építkezés megkezdése után számolni kell a kellemetlenségekkel, a zajjal, a porral, a sárral, a várakozási idő meghosszabbodásával, ezért türelemre intik a lakosokat és a közlekedőket.

Ajánló