Különleges státust érdemelnének a kis-csallóközi községek

Vajka |

A különadóval némileg kompenzálhatnák a Vajka, Doborgaz és Nagybodak hátrányos helyzetéből fakadó hiányosságokat.

Vajka, Doborgaz és Nagybodak – egymástól alig néhány kilométerre, atomerőmű helyett a vízerőmű árnyékában
A szerző felvétele

Különleges státus járna a kis-csallóközi községnek – állítja Álló Donát, Vajka polgármestere. Vajka, Doborgaz és Nagybodak törvénymódosítással az atomerőművek közelében levő falvakhoz hasonló státust kaphatna.

„A három falu egyértelműen hátrányos helyzetben van, és ezt nem mi okoztuk. Két évtizede akaratunk ellenére felépítették a vízerőművet, és a felettünk tornyosuló 12 méter magas vízoszlop fenyegetést jelent” – közölte Álló Donát. Vajka polgármestere hozzátette, az adótörvény módosításában látnak részleges megoldást a kis-csallóköziek hátrányos helyzetére. „Az atomerőművek környékén levő falvak különadót róhatnak ki azért, mert veszélyeztetett helyzetben vannak. Az erről szóló törvényt lehetne úgy módosítani, hogy az vonatkozhasson a kis-csallóközi községekre” – magyarázta Álló. Az előírás értelmében az önkormányzatok különadót róhatnak ki az erőmű üzemeltetőjére. A három falu a kormányhoz vagy Robert Fico kormányfőhöz fordulna, hogy javasolja a hatályos törvény módosítását. Álló Donát elmondta, Nagyszombat megye vezetése támogatja a községek tervét. „A parlamenti választások előtt gyakran elhangzott, hogy ezek a falvak többet is megérdemelnek egy új kompnál, ezért bízom benne, hogy lesz politikai akarat a javaslat megvalósítására” – folytatta a polgármester.

„Vajkán majdnem húsz évig állt az élet” – jellemezte a polgármester az erőmű felépítése óta eltelt két évtizedet. Sokáig nem volt pénz a fejlesztésekre, a különadóból származó bevétel azonban némileg kompenzálhatná a Duna közé szorított községek lakosait. „Olyan dolgokra költenénk a pénzt, amelyek később is hasznot hoznának a lakosoknak” – szögezte le Álló Donát. Az elzárt településeken körülményes a közlekedés, iparosításra nincs lehetőség és kevés a mezőgazdasági terület, így az idegenforgalom jelentheti az egyetlen bevételi forrást a helyieknek.

Ajánló