Jobb élet, egészségesebb környezet Galántán

Galánta |

Több ezer autóval kevesebb halad át naponta a járási székhelyen, a városból kitiltották a teherforgalmat.

Képarchívum

2007 novemberében kezdték meg a galántai körgyűrű építését, amelynek utolsó szakaszát tavaly nyáron adták át. A várost tehermentesítették, a közlekedés intenzitása több mint egyharmadával csökkent.

Az építkezést 2007 novemberében kezdték meg, az első fázist a Váhostav SK kivitelezte. Elsőként a Samsung gyár Vágsellyére vezető 1,1 kilométeres szakaszát építették meg a Galánta határában levő körforgalomig. A körforgalomhoz kapcsolódik a gányi ipari parknál levő körforgalomtól épített több mint négy kilométer hosszú út, amely a projekt második szakaszába tartozik, és amelyet 2012 novemberében nyitottak meg. A harmadik szakasz Diószeg irányába vezet, ezt 2015 júniusában vehették birtokukba a gépjárművezetők. A 10,5 kilométeres elkerülő út kiépítése 42 millió euróba került, az összeg 85 százalékát európai uniós forrásokból finanszírozták.

Alacsony vezetékek

Tavaly márciusban kezdte meg a várost délről elkerülő út harmadik, leghosszabb szakaszának építését a Starbag vállalat, mely öt kilométernyi új utat épített. Az elkerülő Diószeg irányából indul, Taksonynál keresztezi az 507-es, Galántáról Dunaszerdahelyre vezető másodrendű utat, amely a helyi Samsung üzemnél kapcsolódik a tehermentesítő út első szakaszára. Az elkerülőt júniusban megnyitották, ám az út egyik szakaszát nem használhatták az autósok, mert az elektromos vezetékek túl alacsonyan húzódtak.

Napi tizenhatezer autó

A Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) 2010-ben készült felmérése alapján naponta tizenhatezer autó haladt át Galántán. A tehermentesítő út kiépítésével azonban csökkent a városon áthaladó forgalom. „A városban érezhetően kisebb a forgalom, ami nemcsak a körgyűrűnek köszönhető, hanem annak is, hogy kitiltották a teherszállító autókat a városból. A körgyűrű megnyitása előtt csak a Samsungba naponta körülbelül ezer kamion hajtott be a városon keresztül. Ezek a gépjárművek ma már csak az elkerülőn közlekednek” – nyilatkozta Zuzana Kopasová, a városfejlesztési osztály vezetője. Az SSC öt évvel későbbi felméréséből kiderül, hogy akkor egy nap alatt már csak 9870 autó haladt át a Fő utcán, ebből 770 teherautó. „Összehasonlítva a 2010-es adatokkal, amikor a városon több mint 16 ezer autó haladt át az derül ki, hogy az elkerülő kiépítésével majdnem hétezer autóval van kevesebb a városban. Ez Galántán a jobb és egészségesebb életet jelenti” – tette hozzá Kopasová.

Halálkereszteződés

Körforgalom épülhet a Galántát Kolóniával összekötő, halálkereszteződésként emlegetett útkereszteződés helyére. A kereszteződés a városi körgyűrű része, és sok baleset történik itt. Korlátoznák a sebességet, a megengedett sebesség óránkénti 70 kilométerről 50-re csökkentenék, hogy megelőzzék a karambolokat. A lakosok szerint már a körgyűrű építésénél kezdődött a gond, felüljárót kellett volna építeni a kereszteződés helyére.

Ajánló