5,2 millióból gazdálkodhat Ipolyság

Ipolyság |

Kiegyenlített költségvetési tervet fogadott el legutóbbi ülésén Ipolyság önkormányzata. A város idén 5,2 millió euróból gazdálkodik.

Képarchívum, illusztráció

Épület- és útfelújítás, a közvilágítás és a kamerarendszer fejlesztése is szerepel az idei költségvetési tervben, amelynek elfogadásakor a képviselők azt is figyelembe vették, hogy a város idén ünnepli megalapításának 780. évfordulóját. Az elfogadott költségvetési terv 4,89 millió euró bevétellel és 4,76 millió euró kiadással számol.

A 130 741 euró tartalékot az önkormányzat a fejlesztésekkel kapcsolatos tőkeberuházásokra költené. A terv kidolgozásakor figyelembe vették, hogy emelkedni fognak nemcsak a bevételek, hanem a kiadások is. A bevételek a számítások szerint 3,14 százalékkal, ami az elmúlt évhez viszonyítva 149 223 euró többletet jelent. A legjelentősebb bevételi források egyike az adókból származó jövedelem lesz. Emelkedni fognak azonban a város kiadásai is – a tavaly elfogadott költségvetéshez képest 4,9 százalékkal (222 784 euró). Az idei költségvetés elfogadásakor a városatyák számoltak a város népszerűsítésével kapcsolatos kiadásokkal is, ami összefügg a városalapítás 780. évfordulója alkalmából tervezett ünnepségsorozattal. Több pénzt hagytak jóvá a kultúrára és a társadalmi, valamint ifjúsági aktivitások támogatására. Az állam és a szakszervezet egyeztetése nyomán emelkedni fog a közszférában dolgozók bére, ami 4 százalékkal emeli a város kiadásait.

A város 176 819 eurós tőkekiadása az elmúlt évhez viszonyítva 32 314 euróval csökken. Az önkormányzat 35 721 eurót hagyott jóvá földvásárlásra, 35 ezer eurót az új beruházásokkal kapcsolatos projektek kidolgozására és 13 ezer eurót a temető közvilágításának rekonstrukciójára. Szeretnék fejleszteni a kamerarendszert és az SPP Alapítvány pályázatán nyert pénzből fit-parkot létesítenének. (guzsu, tasr)

Ajánló