Jelentős uniós támogatást kapott Léva és Érsekújvár

Léva/Érsekújvár |
Komposztálóudvart nyithat, felújít egy városi óvodát és korszerű térfigyelő kamerákat vesz Léva önkormányzata abból a 1,5 millió eurós támogatásból.
Száz Ildikó illusztrációs felvétele
A pénzt az óév utolsó napjaiban hagytak jóvá a járási székhelynek. Léván eddig nem volt lehetőség arra, hogy hatékonyan feldolgozzák a biológiai hulladékot. Az új gyűjtőudvarra kapott 1 032 952 euróból traktort, teherautót, valamint a zöldhulladék aprítására szolgáló műszaki eszközöket és konténereket vásárolnak. Az 52 147 eurós önrészt a város idei költségvetéséből különítették el. Az új gépparknak köszönhetően szállíthatják, tárolják, majd feldolgozzák az elhalt és a kivágott fákat. 
 
A lévai Hviezdoslav utcában lévő óvoda felújítására 560 276 eurót fordítanak, megjavítják a tetőt, hőszigetelik az épületet, hogy energiatakarékosabbá tegyék a központ üzemeltetését. A harmadik sikeres projekt eredményeképpen új térfigyelő kamerákat helyeznek el a Hősök terén és a Malom utcai kereszteződésnél, továbbá a vasútállomásnál. Eredetileg 20 ezer eurót kért a város pályázat útján az új műszaki berendezésre, ám csak 10 ezret kapott. A három térfigyelő kamera 15 ezer euróba kerül, a fennmaradó összeget az idei költségvetésből fizetik.
 
Érsekújvárban a városháza épületének hőszigetelésére kapott uniós támogatást az önkormányzat, az 570 ezer eurós rekonstrukció 28 500 eurós önrészét az idei büdzséből állják. A munkálatok az érsekújvári városházán várhatóan áprilistól októberig tartanak, a főtéren lévő épület hőszigetelésével évi 378 100 kilowattóra energiát takaríthat meg a város.
 

Ajánló