A madárinfluenza miatt elrendelt óvintézkedések és tiltások

Nagykeszi |

Miután bebizonyosodott, hogy madárinfluenza következtében pusztultak el a nagykeszi határában, a bányatónál talált hattyúk, a Komáromi Regionális Állategészségügyi Hivatal óvintézkedések meghozatalát rendelte el a tó három kilométeres körzetében.

Ján Krošlák illusztrációs felvétele

Ezek az intézkedések Nagykeszi és Ekel községeket, valamint a nagykeszi vadásztársaságot érintik.

Január 9-ig a községeknek összeírást kell készíteniük a baromfi- és galambtenyészetekről, és a fogva tartott mindennemű szárnyasról. Fokozni kell a biológiai védekezést (fertőtleníteni a baromfiudvarra való be- és kilépésnél, megakadályozni, hogy a baromfi közvetlenül vagy közvetve érintkezzen a szabadon lévő madarakkal, főleg a vízi szárnyasokkal), azonnal jelenteni kell az állategészségügyi hivatalnak, ha a madárinfluenza bármely tünetet (pl. étvágytalanság, a tojáshozam csökkenése, fokozott állatpusztulás) felütné a fejét. Nem szabad az állatokat olyan felszíni víztározóból származó vízzel itatni, amelyhez hozzáférhetnek a szabadon élő szárnyasok.

MADÁRINFLUENZA NAGYKESZIN

A monitorozott területről az intézkedés meghozatalától számított 15 napig tilos elszállítani az állatokat, tilos azokat kiállítás, vásár és egyéb célból összeterelni. Tilos a vadászat a szárnyasokra, és ugyancsak tilos fogva tartott szárnyasokat kiengedni a természetbe.

Ezek az intézkedések visszavonásig érvényben maradnak. (vkm)

Ajánló