Jó tanácsok a naptárban atomkatasztrófa esetére

Léva |

A mohi atomerőmű közelében élő lakosok tájékoztatása és biztonsága a cél.

Minden háztartásba ingyen juttatják el az atomerőmű naptárát
Képarchívum

A napokban kézbesítik a mohi atomerőmű közelében lévő járási székhelyre, valamint a környező községekbe a villamosművek 2017-es és 2018-as évre szóló naptárát. A naptárban a lakosok tájékoztatót találnak arról, mit tegyenek, ha vészhelyzet áll elő.

A rendkívüli eseményekre való felkészüléssel, a katasztrófahelyzetekre kidolgozott tervekkel, a radiációs biztonsággal folyamatosan foglalkozik az atomerőmű vezetése. Ha baj történne, a környéken lakók a helyi önkormányzat által kiadott, a hangosbemondón közvetített utasításokat követik. Kéthavonta kiadványt jelentetnek meg Atóm.sk címmel, amely az interneten is megtalálható. A naptárban a vészhelyzetben szükséges teendőket foglalták össze, ám azt is hangsúlyozzák, kicsi a valószínűsége annak, hogy ilyen katasztrófa bekövetkezhet. A mohi atomerőmű közelében fekvő Léva és a szomszédos községek lakosait arról is tájékoztatják, mikor tartanak szirénapróbát. Az atomerőmű honlapján a lakosokkal és a községek vezetőivel folyamatosan kapcsolatban lévő Polgári Információs Bizottság tevékenységéről számolnak be.

A Szlovák Villamosművek naptárát a községi hivatalok, valamint a Lévai Városi Hivatal dolgozói kézbesítik. Az atomerőműben két évvel ezelőtt nyitották meg az Energoland oktatóközpontot, ahová bárki bejelentkezhet, hogy tájékozódjon a komplexum működéséről és biztonsági intézkedéseiről.

A kéthavonta megjelenő közlönyben beszámolnak azokról a konferenciákról, melyeken szakemberek, diákok és önkormányzati képviselők vesznek részt, ahol elsősorban a biztonsági intézkedésekről, az atomhulladék tárolásáról van szó, de bemutatják az energetikai központ által támogatott polgári társulásokat, szociális központokat is.

Ajánló