Közel 21 millió eurós a jövő évi költségvetés Komáromban

Komárom |

A testület legutóbbi ülésén elfogadott költségvetés értelmében 20,88 millió euróból gazdálkodhat jövőre a város. Tizenhat százalékos bérfejlesztésre számíthatnak a városi hivatal dolgozói.

Képarchívum

Ennek ellenére alig kétszázezer eurót terveztek fejlesztésekre, miközben soha ennyi pénzre nem számíthatott a város a részesedési adókból, mint 2017-ben (10,1 millió euró); 2014-ben 7,5 millió, 2015-ben 8,4 millió, 2016-ban 9,5 millió volt ez a bevételi tétel.

Kockázati tényezők

Míg az elmúlt években a hivatal a költségvetés-tervezet beterjesztésekor általában alulbecsülte a részesedési adókból várható összeget – és rendre Andruskó Imre képviselő javaslatára növelte azt meg a testület –, addig idén a várható bevételi maximumra állította be a költségvetést a hivatal. Andruskó Imre szerint ez bizonyos kockázatokat rejt, mint ahogyan szerinte Szénássy Tímea, a kulturális és iskolaügyi bizottság elnökének javaslata is, aki az ingatlanadókból tervezett bevételi tételt emeltette meg 160 ezer euróval. Ez utóbbi Miroslav Kóňa, a városi hivatal pénzügyi osztályvezetője szerint is kockázatos lépés, nem tudja, mitől lenne magasabb ez a bevételi forrás, amikor nem emelkedtek az adók, és új cégek sem telepedtek le a városban. Aránylag nagy egyetértés mutatkozott a képviselők körében arról, hogy emelni kell a városi hivatal dolgozóinak fizetését – a szakszervezet és a dolgozók korábban tiltakoztak az alacsony bérek miatt –, ezért jövőre a törvény szerint kötelező 6 százalékon túl további 10 százalékos fokozatos béremelésre számíthatnak; a 16 százalékot szeptemberben érik el. Szabó Béla, a pénzügyi bizottság elnökének javaslatára a béremeléshez szükséges 115 ezer eurót a hivatal működési költségeinek lefaragásából, az új szolgálati autók vásárlásának elhalasztásából, valamint a közvilágítás karbantartására szánt összeg csökkentéséből teremtik elő.

Nyeli a pénzt a KOMVaK

Komoly érvágást jelent a jövő évi költségvetésben, hogy közel 750 ezer eurót felemészt a pénzügyi gondokkal küzdő, 100 százalékban városi tulajdonú KOMVaK víz- és csatornaművek konszolidálása. Elengedik a jövő évi 485 ezer euró bérleti díjat – amit a cég fizet a vizes vagyon használatáért a városnak –, pontosabban ekkora összeggel emeli a város a cég alaptőkéjét, és további 235 ezer euró karbantartási, javítási költséget vállal át a város a KOMVaK-tól.

A Jókai Színházra nem jut

A Szénássy Tímea által javasolt pluszforrásból 100 ezer euró jut az iskolák és az óvodák karbantartására, 10-10 ezer például a Komáromi Kamarazenekarnak, a Matica slovenskának, valamint a városban található műemlékek, emlékhelyek, védett sírok felújítására. Ugyanakkor a Jókai Színház számára a többség nem szavazta meg a 10 ezer eurós támogatást. Elvetette a többség Andruskó Imre javaslatát, aki a hűségkártya-programra javasolt 20 ezer eurót (bár erre vonatkozóan általános érvényű rendelete van a városnak, de a programra idén se jut egy cent sem) és a városi tévét működtető, újságot kiadó ComMédia költségvetését növelte volna meg 5 ezer euróval, a 135 ezerről 140 ezerre. Ezzel szemben Rajkó Ferenc 100 ezer euróra csökkentette volna a ComMédia keretét, és a pénzt fejlesztésekre csoportosította volna át. Egyik javaslat sem ment át.

Útfelújítás hitelből

Ősszel kérdőívben kérdezte a városvezetés a polgárokat arról, milyen fejlesztéseket tartanának fontosnak, és a beruházások témakörében 95 százalék támogatottságot kapott a munkahelyteremtő beruházások infrastruktúrájának megteremtése, továbbá az utak, a járdák felújítása. Az útfelújításokat hitelből fedezné a város, jövőre a hiteltörlesztésre 12 ezer eurót terveztek be.

Ajánló