800 ezer euró segélyt kap a kassai egyetem

Kassa |

Nyolcszázezer eurós támogatást kap a kassai Pavol Jozef Šafárik egyetem természettudományi kara, melynek tetőszerkezete egy héttel ezelőtt leégett. A támogatásból elsősorban a részleges helyreállítást fedezik.

Még nem tudni, mi okozhatta a tüzet, de valószínűleg rövidzárlat miatt gyulladt ki az épület
A szerző felvétele

Az oktatási minisztérium honlapján az olvasható, hogy 500 ezer eurót az általános költségek kifizetésére, 300 ezer eurót pedig a felújítási munkálatok finanszírozására szánnak. A tanintézmény hárommillió euró visszatérítendő állami támogatást is kap. Az egyetemnek szánt támogatás kamatmentes. Az összeget a következő három évben kell törleszteni. A tűzben az épület teljes tetőszerkezete megsemmisült, de óriási károk keletkeztek az alsóbb szinteken is.

Bár a tüzet rövid időn belül eloltották, a tetőtérre locsolt víz hatalmas károkat okozott a tantermekben, a laboratóriumokban és az irodahelyiségekben is. A laboratóriumi berendezések nagy része használhatatlanná vált, és hasonló károk keletkeztek a számítástechnikai felszerelésekben is. Pavol Sovák, az egyetem rektora által kiadott nyilatkozatból kiderült, hogy nemcsak az állam, hanem az egyetem egykori hallgatói is segítenek.

TŰZ A KASSAI EGYETEMEN - GALÉRIA

„Köszönet jár mindazoknak, akik segítséget nyújtanak ezekben a nehéz időkben. A természettudományi kar és az egyetem más karainak egykori hallgatói a világ minden részéről jelentkeztek, és anyagi segítséget ajánlottak fel. Mivel rendkívüli helyzetről van szó, minden segítségnek örülünk, ami segít, hogy az oktatás mielőbb visszazökkenhessen a rendes kerékvágásba” – áll az egyetem által kiadott nyilatkozatban. Az anyagi támogatásokat a Prírodovedec Polgári Társulás bankszámlájára várják (Občianske združenie Prírodovedec, IBAN: SK2809000000000571404383, BIC: GIBASKBX). A pénzt az alapszabály értelmében a laboratóriumok felújítására fordítják.

Ajánló