Óvatos költségvetést fogadtak el Gútán

Gúta |

A képviselők részéről több bírálat, de dicséret is elhangzott a büdzsével kapcsolatban.

A szerző felvétele

Óvatos és kiegyensúlyozott költségvetést tárt az önkormányzat elé Orem Klára, a városi hivatal pénzügyi főosztályvezetője, amit – a Lengyel István képviselő szerint egyesek részéről erősen kampányízűre sikeredett vita után – 13 igen és egy tartózkodás mellett fogadott el testület.

Jövőre 8,232 millió euróból gazdálkodhat a város, ami 11 százalékos növekedést jelent az idei évhez képes; Orem Klára ugyanakkor rámutatott, hogy az emelkedés nagyrészt annak a mintegy egymillió eurónyi pályázati pénznek köszönhető, amit a hulladékgazdálkodás korszerűsítésére nyert a város. Az utóbbi néhány évben fokozatosan növekszik a bevétel az állam által visszaosztott részesedési adókból is, míg 2014-ben 3,1 millió, 2015-ben 3,37 millió, idén 3,6 millió érkezett, addig a jövő évi költségvetés 3,8 millió euróval számol (a pontos összeg még nem ismert). Lengyel István, a pénzügyi bizottság elnöke felelősségteljesnek és biztonságosnak nevezte az előterjesztett anyagot. Úgy vélte, a költségvetés elfogadásakor óvatosnak kell lenni, hagyni kell bizonyos tartalékokat, amelyeket aztán év közben fel lehet használni az előre nem látható kiadások fedezésére. Többször előfordult már, hogy az ingatlaneladásokból nem folyt be a tervezett bevétel – miközben a kiadási rész számolt ezzel az összeggel –, tehát ezért is jó, ha van tartalék. Finta Zoltán hivatalvezető azt emelte ki, hogy a költségvetés, amellett, hogy tartalmazza a törvényből eredő kötelezettségeket, folyamatos fejlődésre is lehetőséget nyújt, és követi azt a célt, hogy stabil pénzügyi helyzetben legyen a város.

Németh Iveta, a vállalkozói bizottság elnöke megjegyezte, több olyan tétel szerepel a kiadási oldalon, ahol spórolni lehetne, példaként a külső jogi tanácsadást, a közbeszerzések külsős cég általi lebonyolítását nevezte meg. Szerinte a hivatali dolgozók közt is vannak jó szakemberek, akik ezeket a munkákat el tudnák végezni. Azt is javasolta, hogy a játszóterek felújítására különítsenek el 10 ezer eurót. Ferencz László és Angyal Béla képviselő nehezményezte, hogy nem minden szakbizottság tárgyalta a költségvetés-tervezetet. Míg szerintük az adminisztratívára túl sok, addig a beruházásokra – például utak felújítására – túl kevés jut. „Igaz, ha nem tervezünk semmit, nem tudjuk nem teljesíteni” – fogalmazott Ferencz László. Koczkás Beáta alpolgármester erre úgy reagált, már hetekkel ezelőtt kérte a képviselőket, nyújtsák be javaslataikat a költségvetéshez, de Ferencz László egy javaslatot sem tett.

Horváth Árpád polgármester emlékeztetett arra, hogy idén 17 kisebb beruházás volt, a néhány ezres tételtől egészen a több tízezres nagyságrendűig. Úgy véli, jövőre nem kellene elaprózni a beruházásra szánt pénzt, inkább egy-két nagyobb fejlesztést kellene megvalósítani. A beruházási listáról várhatóan februári ülésükön döntenek a képviselők.

Ajánló