Öt éve szervezi saját versenyeit a Legolas

Érsekújvár |

Idén lesz öt éve, hogy Déli Ötös címen vadászíjász versenyeket szervez a Legolas íjászklub. A klub 2002-ben alakult, Tolkien regényének egyik hőséről, A Gyűrűk Urának íjászáról kapta a nevét.

Az érsekújvári Legolas csapata már a jövő évi megmérettetésre fókuszál
Képarchívum

Száraz Attila alapító elmondta, kötelességüknek tartják, hogy a versenyekkel emléket állítsanak fiatalon elhunyt barátjuknak, Rédey Péter pedagógusnak, egykori klubalapítónak, a Legolas névadójának.

„Hivatalosan 2003-ban regisztráltuk az íjászklubot, akkor még kölcsönbe kapott íjakkal lőttünk. Később Mosonmagyaróvár közelében, Feketeerdőn Grózer Csaba világhírű íjászkészítőtől vettük az első íjakat, a városi ünnepségeken tartottunk íjászbemutatókat” – mondta Száraz Attila. Aktívan versenyezni kezdtek, és megalakulásuk után egy évvel az érsekújvári Berekben már meg is szervezték az első versenyt a szlovákiai íjászszövetség megbízásával. „Öt évvel ezelőtt megbeszéltük Rédey Péterrel, hogy új alapokra helyezzük működésünket. A Legolas klub ezek után megkezdte a dél-szlovákiai klubok számára a Déli Ötös versenyek szervezését. Barátom halálát követően a felesége, Rédey Zsuzsanna segített a munkában” – mondta Száraz Attila. 2012-ben mintegy félszáz versenyzővel zajlott egy-egy forduló, és ötfordulós volt a verseny. Naszvad, Kamocsa, Ógyalla, Vágtornóc, Udvard és Csallóközaranyos íjászklubjai neveztek be a Legolas által alapított versenysorozatba, 2016-ban, a verseny ötödik évadában már 160 versenyzőjük volt fordulóként, Kassa, Zólyom, Zsolna és Nagyszombat környékéről is érkeztek vadászíjászok, hatfordulósra duzzasztották a versenyt. Igényes sport a vadászíjászat. A valódi vadászatot imitálják, az erdőben szétrakják az állatok makettjeit, az íjászok versenycsapatokban járják az erdőt. Becserkészik az állatot, feladatuk a métától eltalálni a vadat.

Márciustól novemberig tart az íjászidény, havonta egy fordulóval. Száraz Attila, aki tíz éve csigás íjjal lő, idén első helyezett lett az országos bajnokságon vadászíjászatban a tizennégy fordulós versenyen. Rédey Zsuzsanna női kategóriában második lett. Egyre népszerűbb a Legolas klub szervezte Déli Ötös íjászverseny, melybe gyerekek, kadétok, felnőttek és veteránok is bekapcsolódhatnak, a nők saját kategóriájukban mérettetik meg magukat.

Ajánló