Lezárult a Csaplár-emlékév Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely |

Emlékkonferenciát szerveztek, és felavatták Csaplár Benedek emléktábláját a nevét viselő művelődési központ falán.

Nagy Attila helytörténész ismeretlenként mutatta be a város híres szülöttét
A szerző felvétele

Múlt héten véget ért a Csaplár Benedek-emlékév a járási székhelyen. Szerdán zárókonferenciát tartottak, csütörtökön leleplezték a dunaszerdahelyi születésű tudós, néprajzkutató emléktábláját.

A város önkormányzata tavasszal hirdette meg a Csaplár Benedek-emlékévet. Az év folyamán több rendezvényt szerveztek, és pályázatot hirdettek meg. A városi művelődési központ felvette a híres szülött nevét. A szerdai emlékkonferencián A. Szabó László alpolgármester köszöntötte a Csallóközi Múzeum kiállítócsarnokában megjelent vendégeket. „A 195 évvel ezelőtt született Csaplár Gáspár, aki Szent Benedek tiszteletére vette fel a Benedek nevet, tudományos munkájában sokoldalú volt és termékeny, oktatóként bölcs és buzdító, papként pedig puritán és rendkívül erényes” – mutatta be a résztvevőknek a konferencia központi alakját A. Szabó László. Szakál László János esperes méltatta a piarista rend szerzetesét. Karaffa Attila, a kulturális bizottság elnöke beszámolt az emlékév eseményeiről. Nagy Attila helytörténész előadásában ismeretlen dunaszerdahelyiként beszélt Csaplár Benedekről, akinek hozzáállása nagyban segítette a helyi katolikus iskola újjáépítését. „Csaplár elsősorban pedagógus volt, szentélynek tartotta az iskolát. Nemcsak tanított, hanem nevelt is” – mondta Nagy Attila. A dunaszerdahelyi hitvallókról és az egyházlátogatási jegyzőkönyvek fontosságáról is hallhattak előadást a látogatók. A Csallóközi Múzeum tárgyi emlékeinek, a Szent György-hagyomány és a Csaplár Benedek Adattár bemutatása is szerepelt a programban.

Csütörtökön az emlékév lezárásaként felavatták Csaplár Benedek emléktábláját a nevét viselő művelődési központ falán, és kiértékelték az emlékévben meghirdetett pályázatokat.

Ajánló