Milliós beruházás Nagykaposon

Nagykapos |

Hamarosan egy közel másfél millió eurós fejlesztést szeretnének megvalósítani az Ung-vidék központjában, a költségeket nagyrészt az európai uniós pénzalapokból finanszíroznák.

A nagykaposi szabadtéri színpad felújítására 1,45 millió eurót igényeltek
A szerző felvétele

Petrikán Péter, Nagykapos polgármestere elmondta, október végén a magyarországi Miskolccal együtt közös pályázatot adtak be, mellyel az Interreg Szlovákia–Magyarország programban határon átnyúló projektek megvalósításához kértek hozzájárulást. A két város kulturális együttműködésének erősítését célzó beruházás keretében egyebek mellett felújítanák a helyi szabadtéri színpadot, és hasonló modernizációt terveznek a Miskolci Nemzeti Színházban is. Nagykaposon a tervek szerint a hozzájárulásként kapható 1 448 353 euróból korszerűsítenék a szabadtéri színpadot és öltözőit, új szociális helyiségek és egy nagyobb parkoló épülne, modernizálnák a közvilágítást, valamint a kb. 1600 személy befogadására alkalmas nézőtér is megújulhatna. A kiírás szerint a fejlesztés költségeinek csupán öt százaléka – 72 418 euró – terhelné a város költségvetését. A polgármester tájékoztatása szerint ez a jelenlegi feltételek mellett gond nélkül megoldható, ugyanis a település költségvetésében korábban ilyen célra jelentősebb összegű pénzalapot hoztak létre.

Petrikán Péter elmondta, az együttműködés keretében a Miskolci Nemzeti Színház és a kassai Thália közreműködésével színházi fesztivált szerveznének. Bár Nagykaposnak több határon túli testvérvárosa is van, Miskolccal eddig nem működött együtt. A két település közös pályázatának elkészítésében komoly szerepe van Szesztay Ádámnak, Magyarország korábbi kassai főkonzuljának, aki a polgármester elmondása szerint a kezdetektől segítette a nagykaposi és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város együttműködését.

Ajánló