Négy új polgármester az MKP színeiben

Pozsony |

Időközi helyhatósági választást tartottak a hétvégén az ország 22 településén.

Választás
TASR-felvétel

A bodrogközi Kistárkányban Bálint Csillát választották meg. A Tisza-parti településen azért kellett időközi választást tartani, mert a falu korábbi vezetője, Petrik Árpád áprilisban, ötvennégy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. A mostani voksoláson négyen indultak: Bálint Csilla (MKP), Tárczy Péter (Híd), Balogh István (független) és Proscsák Csaba (független). Bálint Csillára 267-en szavaztak, mögötte végzett Tárczy Péter 196, Balogh István 106, Proscsák Csaba 51 szavazattal. Bálint Csilla 47 éves, mérnök, korábban a vasútnál dolgozott. Petrik Árpád halála után megbízott polgármesterként vezette a falut, a 2014-es voksoláskor önkormányzati képviselői mandátumot szerzett.

Rimaszécsen Stubendek Márta (MKP) lett a polgármester. A 2014-ben megválasztott Vavrek István (Híd) a romaügyi kormánybiztos helyettese lett, ezért le kellett mondania. Stubendek egyébként korábban már több cikluson át is vezette a települést.

Időközi helyhatósági választás volt a hétvégén a Lévai járáshoz tartozó Csatán is. A választást – ellenjelölt nélkül – Csákvári Marián (MKP) nyerte meg. Csákvári márciustól megbízott polgármesterként vezeti a falut. Korábban alpolgármester volt. Elődje, Varja János (független) második választási ciklusát töltve döntött úgy, hogy lemond a tisztségről.

A kis-csallóközi Nagybodakon a polgármester betegsége miatt kellett új választást kiírni. A falu 251 választásra jogosult lakosa közül 204-en vettek részt a szombati választáson. Négy polgármesterjelöltre adhatták le a voksukat a helyiek. Világi Tamás, az MKP jelöltje 68 szavazatot kapott, a választók mintegy harminc százaléka rá szavazott, így ő lett Nagybodak polgármestere.

A Párkány melletti Bélán a független Tóth Ignác győzött, 22 szavazattal előzte meg a szintén független Mészáros Lajost. A korábbi polgármester, Michal Varga lemondott, s éppen Tóth Ignác helyettesítette őt a választásig.

Fakóvezekényben (Lévai járás) a független Kornélia Sádovská győzött. A korábbi polgármester, Štefan Gemeri ittas vezetés miatt vesztette el mandátumát. (lz, guzsu, béva)

Ajánló