Felújítják Rákóczi titkára, Ráday Pál sírboltját

Losonc |
Az év végéig felújíttatja a város a Ráday család református temetőben lévő sírboltját.
A kripta évek óta lepusztult, méltatlan állapotban van
A kripta évek óta lepusztult, méltatlan állapotban van
A Csemadok felvétele
A munkálatokat a magyarországi Rómer Flóris Terv nyílt pályázatára benyújtott sikeres projektből finanszírozzák, amellyel 11 ezer eurót nyert a város. 
 
A barokk stílusú családi sírboltot Ráday Pál építette 1733-ban, a faragott sírkövet felesége, Kajaly Klára állíttatta nem sokkal férje halála után, ugyanebben az évben. Az épület mára elég rossz állapotban van, többször megrongálták, fémrácsait ellopták, utolsó részleges felújítását 1977-ben végezték el helyi kezdeményezésből. A most tervezett felújítás teljes körű lesz, a statikai veszélyeket okozó talajvíz elvezetésétől a tetőcserén át az eredetinek megfelelő díszítőelemek felhelyezéséig, a sírbolthoz vezető járdáig mindent rendbe tesznek. 
 
Rákóczi titkára
 
Ráday Pál protestáns kisnemesi családból származott. Nagy műveltségű politikus volt, aki II. Rákóczi Ferenc titkáraként dolgozott szinte egészen a fejedelem törökországi emigrációba vonulásáig. Több nyelven beszélt és levelezett, fontos dokumentumok kidolgozásában is részt vett, sőt Rákóczi diplomáciai szolgálatában a cári udvarba és a svéd királyhoz is eljutott. Jelentős ütközetekben is részt vett a Rákóczi-szabadságharc alatt. 1711-ben, a szatmári béke megkötése után hazatért, hűségesküt tett, ezután Losoncon szolgálta nemzetét és egyházát, a reformátusság első közös világi kurátoraként dolgozott hosszú éveken át. Könyvtáralapítóként, vallásos énekek és versek szerzőjeként is számon tartják Ráday Pált, iskola, könyvtár is viseli nevét. (szasz)

Ajánló