Felújították a betléri kastélypark római vízesését

Betlér |
Az 1823-ban létrehozott római akvadukt romjait idéző építmény az évek során egyre rosszabb állapotba került, végül már a megmentése is kétségessé vált.
Németi Róbert felvételei
A betléri kastély parkjának hátsó részében található római vízesés rekonstrukcióját 30 000 eurós támogatásból valósította meg a múzeum.  „A sérült falazat, a statikai hibák, a megrongálódott fémszerkezet és a nehézkes hozzáférés mind nehezítette a munkát. A felújítást az Általános Hitelbank Alapítványtól (VÚB) kapott támogatásból tudtunk elvégezni. A pénzt a múzeum Andoras Polgári Társulása pályázta meg a vízesés és környékének felújítására” – mondta Barczi György, a betléri múzeum igazgatója.
 
Az építményt a 20. század elején részlegesen felújították, akkor alakították ki a lábánál található medencét. „Talán hihetetlen, de ebben a medencében egykor jegesmedvék úszkáltak, hisz az Andrássyak – elsőként a világon – jegesmedvéket tartottak. A medencét megőriztük, bár nem olyan, mint az eredeti, a 19. századi volt. A vízesés mellé pedig lépcsőt építettünk, hogy a turisták közelebbről is szemügyre vehessék ezt a gyönyörű építményt” – nyilatkozta lapunknak az igazgató.
 
A jegesmedvéknek hűlt helyük, de a 9 méteres vízesés eredeti szépségében pompázik
A jegesmedvéknek hűlt helyük, de a 9 méteres vízesés eredeti szépségében pompázik
 
A vízesés a több mint 80 hektáros angolparkban található, Andrássy Lipót gróf alapította a 18. század végén. A park a világ legjelentősebb történelmi kertjeinek egyike.
 

Ajánló