Kiskapun át a másik iskolába

Gúta |
Az önkormányzat a szülők berzenkedése ellenére még az év elején megszabta, hány első osztály nyithatnak az alapiskolák. Az ok, hogy a szülők sokkal több gyereket akartak íratni az egyik magyar iskolába, mint a másikba.   
 
Illusztrációs felvétel - Somogyi Tibor
A törvény adta kiskaput kihasználva azonban az egyik iskolából a másikba való átlépéssel oldotta meg néhány szülő a dolgot. Ugyanis a törvény szerint indokolt esetben három fővel emelhető az osztálylétszám.
 
Tavasszal komoly felháborodást váltott ki a leendő elsősök szülei körében, hogy az önkormányzat nem engedélyezte három első osztály nyitását a Corvin Mátyás Alapiskolában, pedig elegendő gyereket írattak oda. A képviselők többsége tartotta magát ahhoz az év elején elfogadott testületi határozathoz, hogy mind a három (két magyar és egy szlovák) városi fenntartású alapiskolában 2-2 első osztályt lehet nyitni. Az indoklás szerint a város érdeke, hogy valamennyi iskola fennmaradjon, a Rákóczi alapiskola is, ahol bőven volt hely. A szülők tiltakozó aláírásokat gyűjtöttek, több egyeztetés, rendkívüli testületi ülés is volt, mindhiába. 
 
Az oktatási törvény értelmében az első osztályokba legfeljebb 22 gyerek járhat, Csütörtöki Erzsébet, a Corvin Mátyás Alapiskola igazgatója a két első osztályba 44 gyereket tudott felvenni, kilencet el kellett utasítania. Közülük néhányat a Rákóczi alapiskolába, néhányat Érsekújvárba írattak a szülők.
Viszont az iskolaügyi törvény alapján indokolt esetben három fővel megemelhető a létszám az első osztályban. Az indokokat tételesen felsorolja a jogszabály; közéjük tartozik például az állandó lakhely megváltozása, az osztályismétlés, valamint a diák átlépése egy másik iskolából. Ez utóbbi lehetőséget használta ki néhány szülő. Csütörtöki Erzsébettől megtudtuk, jelenleg 49 elsősük van, hárman szeptember elején léptek át, egy diákot, aki náluk végezte a nulladik osztályt, és a hivatalos beíratási időszakban sehová nem írattak be, automatikusan hozzájuk vitték a szülők, egy beíratott gyerek pedig külföldön él a családjával.
 
A Rákóczi alapiskola nulladik évfolyamban 11, az elsőben 13 kisdiák van. „Egy diákot tőlünk is átvittek a Corvin alapiskolába – árulta el Bagita Judit, a Rákóczi alapiskola igazgatója. – Augusztus derekán levelet kaptam a szülőktől, akik azzal indokolták döntésüket, hogy szerintük a nálunk nyíló első osztályban nincsenek meg a feltételek gyerekük megfelelő fejlődéséhez. Ez az indok mellbe vágott, mert az idősebb testvér is ide járt, nagyon ügyes tanuló volt. Az iskola színvonalára nem lehetett panaszuk. A mi iskolánkat választó szülők közül már többen megjegyezték, örülnek, hogy családias, jó hangulatú osztályba járhatnak a gyerekek és kedves a tanító néni.” 
 
A harmadik gútai magyar alapiskolában, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban 23 elsős van, közülük egy külföldön él. A szlovák alapiskolában két első osztály nyílt, összesen 33 diákkal.
 

Ajánló