Aláírták az D4-es és az R7-es út építésének szerződését

Ma délelőtt aláírták a D4-es fővárosi körgyűrű és az R7-es gyorsforgalmi út megépítéséről szóló szerződést. 2019-re elkészülhet az R7-es, egy évvel később az elkerülő.

Brecely, közlekedésügyi miniszter történelmi pillanatnak nevezte a szerződés aláírását
A szerző felvétele

A szerződés aláírásánál jelen volt Robert Fico, kormányfő, Roman Brecely, közlekedésügyi miniszter, a kivitelező konzorcium képviselői és az érintett városok és községek polgármestererei. Az útépítést PPP projektként az Obchvat Nula konzorcium végzi élén a spanyol Cintra vállalattal. A beruházás keretében 59 kilométernyi új utat és egy új hidat építenek a Duna fölé. Az építkezés évi 56-57 millió euróba kerül, harminc év alatt 1,9 milliárd eurót tesz ki az összköltség. Fico hangsúlyozta, hogy szükség van az elkerülőre, amely tehermentesíti a főváros forgalmát. „Ez a beruházás létfontosságú az országnak” – mondta Fico. Carlos Ugarte Cruz- Coke, a Cintra képviselője Európa egyik legfontosabb projektjének nevezte az építkezést, amely az egész régió számára jelentős beruházás. „Az egész világon egyedülálló infrastrukturális és műszaki megoldásokkal dolgozunk” – mondta Carlos Ugarte. „Ez egy jelentős pillanat a hazai és a szomszédos országokból érkező autóvezetőknek. Vágjunk bele!” – közölte Roman Brecely. A miniszter hozzátette, a kivitelezőnek 12 hete van arra, hogy gondoskodjon az építés banki garanciájáról. Két szakaszra már kiadták az építési engedélyt, másik kettőre folyamatban van az engedélyeztetés. Carlos Ugarte Cruz- Coke, leszögezte, az az érdekük, hogy minél hamarabb elvégezzék a munkát, ezért nincs okuk a késedelemre. „A helyi közlekedésre nem lesz nagy hatással az építkezés” – folytatta a kivitelező képviselője. Az új útnak köszönhetően nemcsak forgalmi összeköttetés javul, hanem közvetetten új munkahelyek kialakítására is lehetőséget ad és növeli az önkormányzatok bevételét.

Érsek Árpád, a közlekedési minisztérium államtitkára lapunknak elmondta, Egyházgellénél egy körforgalom építésével kezdik meg az R7-es gyorsforgalmi út építését, amely tehermentesíti a Pozsonyba vezető 63-as elsőrendű főutat „Ez némileg lassíthatja a forgalmat. Az ütemterv szerint a gyorsforgalmi utat 2019-ben átadhatják, az elkerülőt egy évvel később” – nyilatkozta Érsek.

Ajánló