A vadász csupán önvédelemből lőhet kutyára.

Kutyát sétáltató emberre lőttek

Somorja |

A napokban rálőtt egy vadász egy kutyára és az őt sétáltató emberre Somorja közelében állítja egy olvasónk. A vadászkamara felhívja a figyelmet, hogy a természetben feltűnő színű jelzést kell viselnie kutyának.

Sok természetjárót, kutyasétáltatót vonzott a természetbe az év elején lehullott hó. Olvasónk Csallóköztárnok és Csukárpaka között sétáltatta a feltűnő színű mellényt viselő kutyáját.
 
Az eb eleinte póráz nélkül sétált a gazda mellett. „Felháborító, hogy még akkor is lőttek, amikor a kutya pórázon, tíz méterre tőlem sétált” – írta a gazda.
 
A Szlovák Vadászkamara dunaszerdahelyi járási irodájának vezetője lapunknak elmondta, a határban feltűnő színű nyakörvet vagy mellényt kell viselnie a kutyának, és az eb nem távolodhat el a gazdájától.
 
„Ha a vadász látja a gazdát a kutya mellett, akkor tilos lőnie. Ha az eb vadászkutyára hasonlít, akkor sem lőhet. A kóbor kutyákat csak a vadőr lőheti le, ha lakott területtől kétszáz méterre barangolnak” – közölte Németh Gábor. Hozzátette, a vadász önvédelemből lőhet kutyára, vagy amikor az eb valamilyen vadat hajt és ezzel veszélyezteti a vadállományt. Az irodavezetőtől megtudtuk, ha szabálysértést követ el valaki, a sértettek a vadászkamarához, az erdészeti hivatalhoz vagy a rendőrséghez fordulhatnak segítségért. 
Év elején nemcsak természetjárókkal, hanem vadászokkal is találkozhatunk a határban. Január közepéig sokféle vadállatra lőhetnek: szarvasra, dámszarvasra, vaddisznóra. „Január végéig tőkésrécére, huszadikáig vadlibára van vadászidény. A ragadozók egész évben lőhetők” – közölte Németh Gábor. 

Ajánló