Vízi zarándoklat a megbékélésért

Karva/Esztergom |

Több száz ausztriai, szerbiai, romániai, magyarországi és szlovákiai település csatlakozott az 1Úton címmel meghirdetett nemzetközi zarándoknaphoz.

Augusztus 20-ig lehet jelentkezni, a részvétel ingyenes (A szerző felvétele)
Az augusztus 22-i zarándoklat célja az egység és a megbékélés. Ebből az alkalomból Karva és Esztergom között a világon egyedülálló vízi zarándoklatot szerveznek.
 
„Az 1Úton zarándoknap sok ezer embernek nyújthat élményt. A mai széthúzó világban különféle nemzetiségű és világnézetű emberek egymás mellett zarándokolva megtapasztalhatják az egység élményét” – ígérik a szervezők. A zarándoklaton részt vehet bárki, aki késztetést érez, hogy hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária úton. A zarándoknaphoz csatlakozhatnak civil és egyházi szervezetek, iskolák és közösségek is. Az 1Úton nemzetközi zarándoknap vízi szakasza – a Nepomuki Szent János vízi zarándoklat – 13 órakor szentmisével kezdődik. A szentmisét a karvai templomban Elek László komáromi esperes celebrálja. A mise után a résztvevők levonulnak a csónakleeresztőhöz, ahonnan kenukkal eveznek Esztergomba, ahol a bazilikában tartott zárómisén vehetnek részt. A 18 órakor kezdődő szentmisét Székely János esztergomi segédpüspök celebrálja.
 
A háromórás vízi zarándoklathoz a kenukat a leányfalui Vadkacsa egyesület adja korlátozott mennyiségben, ezért az érdeklődőket arra kérik, részvételi szándékukat augusztus 20-ig jelezzék a duka.gabriel@gmail.com címen. A részvétel ingyenes. Saját vízi járművel is lehet csatlakozni, de ezek visszaszállítását a szervezők nem tudják megoldani. A regisztrált résztvevőket Esztergomból autóbusz szállítja vissza Karvára.
 
A nemzetközi zarándoknapra összesen 10 ezer embert – fiatalokat és időseket, egyedülállókat és családosokat – várnak. Az eseményt neves sportolók és közéleti személyiségek is támogatják.
 
 
 
 

Ajánló