Havonta négyszer magyar szinkronnal vetítenek filmeket Érsekújvárban

Kétnyelvű márkajelet kapott a Béke mozi

Érsekújvár |

Felújították a Béke mozi nézőterét, melyre a város önkormányzata 25 ezer eurót kapott az audiovizuális alapból. A moziban 320 régi széket cseréltek le, a mozilátogató pároknak 24 kétszemélyes ülőhelyet kínálnak.

A régi székeket már kidobták, de ráférne a felújítás a mozi előtti tér padlóburkolatára is (Képarchívum)
Jutott pénz a támogatásból a padlóburkolat, a színpad és a falburkolat felújítására. Az átadási ünnepségen bemutatták a Béke mozi új kétnyelvű márkajelét. A térség egyetlen mozijában havonta négy alkalommal továbbra is magyar szinkronnal vetítenek filmeket. Idővel szeretnék felújítani az épület külső burkolatát és lecserélni az ablakokat. Pályázat útján szeretne támogatást kapni a város a színpad teljes felújítására. Az első Royal mozit 1927-ben nyitották meg Érsekújvárban, majd 1945-től a közönség a Gorkij és a Turul mozit is látogathatta. Sajnos olyan szegényes volt a filmkínálat és kevés a látogató, hogy 1961-re már csak egy mozi maradt a városban. Az új Béke mozit 1986-ban adták át, ám 2012-ben a bezárás veszélye fenyegette ezt is. Érsekújvár önkormányzata végül úgy döntött, 132 766 eurós hitelből fedezi a digitalizálással járó kiadásokat. A városi mozi további üzemeltetéséhez elengedhetetlen volt a korszerűsítés, mivel a szlovák piacon a filmkínálat 80 százaléka digitális technológiát követel meg. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere a mozi megnyitóján elmondta, idővel szeretnék felújítani az előcsarnokot és a moziterem világítását.
 
Az átállás előnyei közé sorolható a jobb hang- és képminőség, a gazdagabb programkínálat, a mozi látogatottságának várható emelkedése.
 
 
 
 

Ajánló