Jövőre elkezdhetik építeni az R7-es gyorsforgalmi utat

undefined |

Dunaszerdahelyen tartotta soros közgyűlését a Csallóközi Városok és Falvak Társulása. Az ülésen határozatot fogadott el a társulás az R7-es gyorsforgalmi út és az önkormányzati támogatások kapcsán is.

A szerző felvétele
A Pozsonypüspöki–Egyházgelle szakaszon előkészítették az R7-es építését. Hivatalos értesülések szerint rövid időn belül befejezik a tervek előkészítését, az építkezési engedélyek is meglesznek még idén. Jövőre elkezdhetnék az építkezést, de ehhez a kormány engedélyére van szükség. „A csallóközi önkormányzatok megpróbálnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy kiemelten kezelje a projektet” – mondta Ravasz Béla, a Csallóközi Városok és Falvak Társulásának ügyvezető alelnöke. A dunaszerdahelyi kerülőútról még mindig nem született döntés.
 
Az önkormányzati támogatások terén egyre rosszabb a helyzet. A Csallóközi Városok és Falvak Társulása határozatot fogadott el, amelyben három kérést intéz a kormányhoz: a jövedelemadóból származó állami támogatást a mostani 65 százalékról emeljék újra 70,3 százalékra, a pedagógusok bérének emelését ne az önkormányzatok költségvetésének terhére, hanem saját forrásokból finanszírozza az állam, illetve a kormány emelje meg az uniós pályázatoknál igényelhető állami támogatás összegét.
 
Gódány László, a Nyugat-szlovákiai Vízgazdálkodási Vállalat felügyelőbizottságának tagja a vízművek készülő felméréséről tájékoztatta az önkormányzatokat, és együttműködésüket kérte a vízvezeték- és csatornahálózatok feltérképezéséhez. A polgármestereket tájékoztatták az új közbeszerzési törvény, az új építkezési törvény, valamint a személyes adatok védelméről szóló új törvény önkormányzatokat érintő részéről is. Szó esett a 2014–2020-as programozási időszakról is: a következő években az önkormányzatok vízvezetékrendszer és csatornahálózat kiépítésére, közterületek felújítására, parkosításra és árvízvédelmi beruházásokra is pályázhatnak.

Ajánló