Megyei választás – a harmadik magyar párt is indulna

Komárom |

Még meg sem alakult a harmadik magyar párt, az őszi megyei választásokon már indulna. A Híd és az MKP struktúrái egymással is nehezen értenek szót Nyitra megyében, így a harmadik játékos bejelentkezése nem keltett üdvrivalgást.

Megalakultak, bejelentkeztek, de senki sem számol velük
Megalakultak, bejelentkeztek, de senki sem számol velük

Indulna az ősszel esedékes megyei választásokon a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ). A kezdeményezés tagjai egyelőre a párttá alakuláshoz szükséges aláírásokat gyűjtik, május végére viszont szeretnének párttá alakulni – nyilatkozta Fehér Csaba.

Ők is együttműködnének

A szükséges 10 ezer aláírásból egyelőre 5 ezer van meg, állítja a szerveződés egyik vezetője. Megerősítette azt is, harmadik, regionális magyar pártként indulni szeretnének az őszi választásokon. „De semmiképpen sem egyedül. Fontolgatjuk az együttműködés lehetőségeit más, szlovák és magyar pártokkal” – tette hozzá Fehér. Az MKDSZ tavaly őszi sajtótájékoztatóján elsősorban Komárom vonzáskörzetében élő személyek sorakoztak fel a szövetség mögött.

Ha Fehérék párttá is alakulnak május végéig, nem lesz könnyű dolguk a megyei együttműködést illetően. Nyitra megye egyrészt a legproblematikusabbnak számít ezen a téren, másrészt az MKP és a Híd egyeztetései is elég nehézkesen zajlottak az utóbbi hónapok során. Kérdésünkre egyik párt illetékesei sem jelezték, hogy különösebb igényük volna egy harmadik magyar párt bekapcsolódására.

Nem volt megkeresés

Horváth Árpád, az MKP megyei elnöke szinte kizártnak tartja, hogy létrejöhet bárminemű együttműködés pártja és az MKDSZ között. „A Nyitra megyei járásokban uralkodó viszonyokat ismerve nagyon kicsinek látom az esélyét” – fogalmazott Horváth. Hozzáteszi ugyanakkor, a pártstruktúrákban még nem is foglalkoztak a kérdéssel. „Nem volt megkeresés sem. Ha őszinte lenne a szándék, nyilván lett volna” – vélekedik Gúta polgármestere.

A Hídban sem látják túl reálisnak a közös fellépést az MKDSZ-szel. Ha május–júniusra párttá is alakulnak, az már késő lehet, véli Bastrnák Tibor. „Ezután még át kell tanulmányozni az alapszabályt, hogy lássuk, olyan értékeket képviselnek-e, amelyek mentén esetleg együtt tudunk működni” – magyarázta a Híd Nyitra megyei elnöke.

Egyértelmű választ ezért most még nem tud adni. „Bár mindenki számokról és együttműködésről beszél, a legfontosabb, hogy a pártprogramokat egyeztetni tudjuk-e” – teszi hozzá Bastrnák. Az MKP-val, az SDKÚ-val és a KDH-val állítólag a jövő héten egyeztetnek a lehetséges közös fellépésről a megyében.

Az MKDSZ bemutatkozásakor az alapítók leszögezték: elsősorban a nemzetiségi témákkal, valamint gazdasági és szociális kérdésekkel foglalkoznának, a keresztény értékrend fontosságának hangsúlyozásával. (vps, TASR)

Ajánló