Kezdődik a falunapok szezonja

Vezekény/Alsószeli/Pozsonyboldogfa/Taksony |

Az utóbbi egy-két évtizedben gombamód szaporodtak a falunapi ünnepségek, az önkormányzatok által szervezett gulyásfőző versenyek, kulturális fesztiválok. A rendezvények színvonala és kínálata településenként változó.

Néhol az egyre színvonalasabb kulturális programokra helyezik a hangsúlyt, van, ahol a hagyományőrzést húzzák alá, esetleg finom ételekkel próbálják megszólítani a lakosokat. A legtöbb helyen pedig a könnyed szórakozás jegyében szervezik a falunapokat.

Községenként változik az ünnepségre fordított pénz összege is. Ha szűkösebben is, de az általunk megszólított községek többségében idén is lesz falunap, községi ünnepség. Mind a lakosok, mind a polgármesterek szerint évente egyszer még a legkisebb településeken is szükség van ilyen jellegű kikapcsolódásra.

A galántai járásbeli Vezekényen idén legfeljebb négyezer eurót (120 ezer korona) költenek a falunapra, amelyet augusztusban rendeznek meg. „Ez az összeg fedezi a fellépők honoráriumát és a többi szervezési költséget is” – tudtuk meg Tončko Miklóstól, a község polgármesterétől. A műsorban elsősorban a helyi alapiskolások és óvodások lépnek majd fel, ez ugyanis több szempontból is előnyt jelent a szervezőknek. Az anyagi megtakarításon kívül a gyerekek szereplési lehetőséget kapnak, ami mind a szülőket, mind a nagyszülőket kicsalogatja a rendezvényre.

Alsószeli több szempontból is eltér a többi községtől a falunapok szervezését illetően. „Azért, hogy színvonalas műsorral tudjunk kedveskedni mind a helyieknek, mind a községbe látogatóknak, csupán minden második évben szervezünk falunapot. Persze nem elhanyagolandó a gazdasági szempont sem” – tudtuk meg Seres Lajos polgármestertől. A faluban immár ötödik alkalommal szervezik meg a Jurta-napokat (július 3–5.). A feladatok oroszlánrészét a helyi Zele törzs vállalja magára. Az önkormányzat biztosítja a terület rendbetételét, a szükséges technikát, a szállítást, az utak lezárását. Az idei rendezvény csúcspontja egyébként a Kormorán koncertje lesz. A polgármester elmondta, az utóbbi években a Jurta napok rendezvénysorozatába építik bele a falunapi eseményeket is. Seres véleménye szerint egy külön falunapi rendezvény talán beleszürkülne ebbe a színvonalas programba, s nehéz lenne a két rendezvényt párhuzamosan finanszírozni, annak ellenére is, hogy a Jurta-napokat leginkább pályázati úton nyert forrásokból fedezik.

A szenci járásbeli Pozsonyboldogfán a tavalyihoz képest szűkebb keretből finanszírozzák majd a falunapi ünnepségeket. Mint azt a községi hivatal egyik munkatársától megtudtuk, idén a tervek szerint gulyásfőzés és pecsenyesütés lesz a községben, amelynek a költségeit az önkormányzat állja. A tavalyi gazdagabb kultúrműsort a kultúrház megnyitójára szervezték. A községben nincs nagy hagyománya a falunapnak, csupán négy-öt alkalommal rendezték meg ez ideig.

Mészáros Mártától, Taksony község polgármesterétől megtudtuk, hogy idén a Galánta tőszomszédságában található településen nem lesz falunapi rendezvény. Ha ez nem is, de július 11-én gazdag program várja majd a községbe látogatókat. Az önkormányzat a Pro Communitas Taksoniensis Polgári Társulással és a helyi futballklubbal közösen szervezi meg a Taksonyi Ifjúsági Fesztivált, amelynek költségeit pályázatok útján biztosították. Mint azt a polgármestertől megtudtuk, ezen a napon minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes programot: lesz főzőverseny, futóverseny, kultúrműsor és zenés szórakozás. (jéem)

Ajánló