Kisbusz a Kis-Csallóköznek

Vajka/Doborgaz |

Egy időre elfelejthetik közlekedési gondjaikat a Kis-Csallóközben élők, a nyáron lerobbant önkormányzati kisbusz helyett ugyanis új gépjárműre kaptak támogatást Nagyszombat megyétől.

A Duna felvízcsatornája által elvágott Kis-Csallóköz falvaiban nincs tömegközlekedés. Legutóbb nyáron romlott el az önkormányzat által üzemeltetett busz, és a javítása többe került volna, mint amennyit a kocsi ér. Kvarda Józsefnek, Nagyszombat megye alelnöke közbenjárásának, és Tibor Mikuš megyefőnök támogatásának köszönhetően januártól új kisbusszal közlekedhetnek a kiscsallóköziek. 39 ezer eurós (1,2 millió korona) támogatást kaptak az önkormányzatok, amelyből egy 17 személyes Ford Tranzitot vásároltak. „A támogatás éppen időben jött, mert egy-két hónapig még bírtunk másik buszt bérelni az elromlott helyett, de tovább lehetetlen volt a havi 3300 eurós (100 ezer korona) bérletet fedezni” – nyilatkozta Álló Donát, Vajka polgármestere.
Az új busz naponta ötször közlekedik Somorjára és Bacsfára. Amióta a bősí vízi erőműhöz vezető felvízcsatorna megépült, Doborgazról, Vajkáról és Bodakról csak a kisbusszal vagy gépkocsival lehet eljutni a túlpartra. A Bősön keresztül vezető kerülőút hossza viszont ennek a távolságnak több mint a négyszerese. Sok nyugdíjas él a Kis-Csallóközben, nekik nagy gondot okozott, hogy a 9-10 éves kisbusz csak hellyelközzel járt, ugyanakkor az önkormányzatokra elviselhetetlen anyagi terhet rótt a jármű karbantartása.

Ajánló