Irma után a hőség fojtogatja Floridát – nyolc nyugdíjas meghalt

Florida |
Nyolcra nőtt az elhunytak száma abban a floridai idősotthonban, amely az Irma hurrikán miatt áram nélkül maradt.
SITA/AP-felvétel
Az összes lakót kórházba vitték, a nyolc áldozat 71 és 99 év közötti volt.
 
A Hollywood kisvárosban lévő idősotthon vezetősége és az otthont működtető rehabilitációs központ közölte, hogy a halálesetek oka minden bizonnyal a hőség és a légkondicionálás hiánya volt. Florida déli és part menti vidékein ugyanis az Irma hurrikán miatt még nincs áram, szerte az államban több mint ötmillió házban nincs villany.
 
Az idős emberek kiköltöztetését a katlanná vált otthonból. Megszólalt az ügyben Rick Scott kormányzó is, aki követelte a tragédia hátterének teljes feltárását, és szükség esetén a büntetőjogi felelősségre vonást. A kormányzó egyúttal elrendelte valamennyi idősotthon és elfekvő intézet felülvizsgálatát, és a rossz állapotban lévő idősek azonnali kezelését, illetve elszállítását.
A Miami Herald című lap azt írta, hogy a hollywoodi idősotthonban egyetlen generátor működtetésére volt lehetőség, azt azonban arra használták fel, hogy meleg ételt készítsenek az időseknek.
 
Floridában csaknem 700 idősotthon van, ezekben 73 ezren élnek. Az államban azonban egyre nő azoknak az idős embereknek a száma, akik nem otthonban élnek, hanem nyugdíjas éveikre családjukkal vagy egyedül telepszenek le. A többnyire napsütéses, kellemes klímájú és alacsony megélhetési költségeket igénylő déli szövetségi államban összesen 3,6 millió idős ember él. 

Ajánló