Álnagymama gyűjtött a barcelonai áldozatok kezelésére

Barcelona |
Unokázós csalás - fordított szereposztásban. Van, aki a terrorból is képes hasznot húzni.
 
A barcelonai sétány a merénylet után
TASR/AP-felvétel
Hamis történettel, a barcelonai terrortámadásban megsérült lánya és unokája gyógykezelésére gyűjtött pénzt internetes adományoldalon egy „álnagymama”.
 
Az El Mundo napilap újságírói buktatták le a csalót. A magát Maria Toresnek nevező személy augusztus 21-én, négy nappal a gázolásos merénylet után tette közzé segélykérő üzenetét a www.gofundme.com nevű angol nyelvű oldalon, mellékelve egy két-három év körüli, lélegeztetőgépen lévő kisgyerek szívszorító fényképét.
 
Részletesen leírta, hogy lánya, Teresa Tores, és unokája, Antonio Tores baráti látogatáson jártak Barcelonában, amikor a szörnyűség megtörtént. Lányának eltört a gerince, egész életére kerekesszékbe kényszerül, unokája pedig kómában van, és agyműtétre van szüksége egy magánklinikán. Ennek ára 8 ezer euró, de a biztosítás csak a felét fedezi – állította Maria Tores. Mindenkit biztosított arról, hogy a pénzt kizárólag az unoka műtétjére és rehabilitációjára fogja felhasználni.
 
Az újságíróknak az lett gyanús, hogyan lehet ugyanaz az első vezetékneve a család mindhárom tagjának, illetve hogy a támadás áldozatait az állami egészségügyi rendszer látja el.
 
Megkeresték Maria Torrest a Facebookon is, ahol szintén adományt gyűjtött állítólagos szeretteinek. Készségesnek mutatkozott interjút adni, de telefonszámát egyszer sem adta meg, és napokra eltűnt, majd előkerülve mindig arra hivatkozott, hogy állandóan a kórházban kell lennie.
 
Az El Mundo jelezte www.gofundme.com üzemeltetőinek kétségeit a történet hitelességét illetően. Ők azonnal lezárták a gyűjtést, és kérték Maria Torest, hogy azonosítsa magát személyi igazolványszámmal, valamint az akcióhoz kapcsolódó bankszámla kivonatával.
 
 Sem választ, sem a kért adatokat nem kapták meg. Az oldalon addig összegyűlt 300 eurót visszautalták az adományozóknak. Az álnagymama azonban máshol is próbálkozott. Petícióját feltette például a www.youcaring.com adományoldalra is Segítség a barcelonai merénylet áldozatainak néven. Ott 1368 eurót gyűjtött össze.
 
A katalán egészségügyi tárca időközben arról tájékoztatta a lapot, hogy a hivatkozott nevek nem szerepelnek a barcelonai áldozatok listáján, de nemcsak a név nem stimmelt, még hasonló sérülésekkel sem kezelnek senkit.
 
Az újságírók kitartó üzeneteire szeptember 11-én válaszol utoljára a csaló, azt írta: unokája meghalt, mert nem sikerült elég pénzt összegyűjteni a műtétre.
 
Az is kiderült, hogy Facebook-profilja sem valódi, több ismerősének írtak az El Mundo munkatársai, akik elárulták, valójában fogalmuk sincs róla, hogy kicsoda, csak elfogadták a felkérést, amikor ismerősnek jelölte őket.
 
Az augusztus 17-i barcelonai, és az augusztus 18-i cambrilsi támadásokban összesen 16 ember vesztette életét, és több mint 150-en sérültek meg, akik közül heten vannak még mindig kórházban.

Ajánló