Mi jelzi, hogy a májunk nem működik jól?

A máj létfontosságú szervünk, segít az emésztésben, megszabadít bennünket a mérgező anyagoktól, és segíti a tápanyagok felszívódását. 
Fotolia
Így védje a máját!
Leveles zöldség
A bimbós kel vagy a káposzta sok ként tartalmaz, ami elősegíti a méregtelenítést, segít eltávolítani a szabad gyököket és más mérgező vegyszereket.
 
Chia mag
Már az aztékok és a maják is fogyasztották. A chia mag valóságos élelmiszerbomba. 3 kanál mag 5 g fehérjét, 200 milligramm meszet, 10 g egészséges zsiradékot és 12 g rostot tartalmaz.
 
Gyermekláncfű
Egyik anyagának köszönhetően serkenti az emésztőszervek működését, és epét választ ki, ami elősegíti az emésztést és a zsírok felszívódását.
 
Gyümölcs
Az áfonya, az eper, a málna és a a vörös áfonya fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek védik a májat a szabad gyököktő, valamint a krónikus betegségekkel és az öregedéssel összefüggő oxidációs stressztől. A bogyókban található antokián és polifenolok pedig a májban a daganatos sejtek képződését akadályozzák meg. Az alma fontos fenolvegyületeket tartalmaz, beleértbe a flavonoidokat is, amelyek a gyulladásos betegségek ellen veszik fel a harcot. Pektin is van benne, ami a vízben oldódó rost értékes forrása, s nagyon fontos a salakanyagok eltávolítása miatt.
 
Tengeri alga
Ez a tengeri zöldség úgy méregteleníti a szervezetet, hogy megakadályozza az olyan nehézfém felszívódását, mint amilyen a kadmium. Bizonyos fajta alga még azt is megakadályozza, hogy a radioaktív részecskék felszívódjanak a csontokba.
 
Fokhagyma
Az egyik legrégebbi gyógyhatású élelmiszerünk alicinnak nevezett aktív ként tartalmaz, amely serkenti a máj méregtelenítő funkcióját. Segít megszabadulni a higanytól, néhány adalékanyagtól és az ösztrogén hormontól.
 
Lenmag
Az omega3 zsírsav gazdag forrása, segít szabályozni a hormonszintet.
 
Tojás
A tojás az egyik legjobb minőségű fehérje, mind a nyolc aminosav és a kolin is megtalálható benne. A májnak ezekre az aminosavakra a méregtelenítési folyamatok miatt van szüksége. Az anyagcseréhez szükséges kolint a tojássárgájában találjuk meg, s védi a májat a mérgező anyagoktól.
 
Víz
Az oxigén mellett a víz olyan fontos anyag, amire a szervezetnek a túléléshez van szüksége. Mivel a  víz kimossa a szervezetből a salakanyagokat, így sokkal energikusabbnak fogja magát érezni, ha szervezete hidratált lesz. Sajnos, sokan lebecsülik a folyadékpótlást. Általában 8-10 pohár víz naponta elegendő a helyes hidratáláshoz. Ám ne vigye túlzásba, mert  a sok víz megárthat. Ha két étkezés között vizet iszik, ne tegyen bele jégkockát, mert a szervezet az energiát a jég felolvasztására fordítja, s emiatt felhígulnak a fontos emésztő enzimek. (zdravie - ki)
Emellett részt vesz a fehérje- és az epetermelésben, s nem utolsósorban ez a szerv a glikogén tárolóhelye is.
 
Honnan tudjuk, hogy rosszul működik? Vannak emberek, akik májproblémákkal születnek, mások életük folyamán azzal ártanak neki, hogy káros anyagokat, alkoholt fogyasztanak, vagy vírusok támadják meg. Ne becsüljük le a májműködés zavaraira utaló jeleket, amelyek közül most ötöt ismertetünk.
 
1.
 Megváltozik a bőr színe 
Az egyik látható májműködési zavar a bőr színének  hirtelen megváltozása: sárgás árnyalatú lesz. A bőrön kívül megsárgulnak a körmök és az ujjpercek. Ennek oka az, hogy a máj nem választja ki megfelelően a mérgező anyagokat, és a bilirubin felhalmozódik a bőr alatt. 
 
2.
 Bőrviszketés és -érzékenység
A májbetegség korai tünete az, ha a bőr bizonyos része viszket, s e részek állapota fokozatosan romlik, érintésre érzékeny. Könnyen begyullad, és nagyon viszket. Fontos, hogy kellőképpen hidratált legyen, mert ez enyhíti a kellemetlen tüneteket. 
 
3.
 Megváltozik a vizelet és a széklet
Sokan akkor veszik észre, hogy májuk nem dolgozik megfelelően, amikor a mosdóba mennek. A sötét vizeletet gyakran azzal magyarázzák, hogy kevés folyadékot ittak. Ha megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztanak, a vizeletnek világosnak kell lennie. Sok beteg azt tapasztalja, hogy széklete világos, véres vagy szürke. 
 
4.
 Haspuffadás és -fájdalom
A májzavarok korai stádiumát a has környékén tapasztalt kellemetlenségek alapján is felismerhetjük. Ez lehet hasgörcs vagy -fájdalom, amit felfúvódás és nyomásérzés kísérhet. Amikor felerősödnek a tünetek, az mindig haspuffadással jár együtt. Ilyenkor a hasüregben folyadék halmozódik fel. A duzzanat óriási méreteket is ölthet, nyomhatja a tüdőt, tehát az ember nehezebben lélegzik. Akut megoldást jelent a punkció, amivel el lehet távolítani a hasból a folyadékot. 
 
5.
Krónikus fáradtság
Ha levert, gyengeség vagy krónikus fáradtság gyötri, ez is a májprobléma első tünete lehet. Ebben az esetben lassítson a munkatempón, és figyelje, hogy elmúlik-e a gyengeség. Ha tovább tart és más kísérő tünetek is jelentkeznek, minél előbb keresse fel az orvost. 
 

Ajánló