Lenin főpap - újrahasznosított szobrok Ukrajnában

Kijev |
Vlagyimír Iljics forog a mauzóleumban – ortodox metropolitaként és Darth Vaderként is „újjászületett” Ukrajnában.
Ortodox egyházfit faragtak belőle
Fotó - Facebook, RBK Ukraina
A kommunista múlttal való szakítás jegyében szűk két év alatt Ukrajna-szerte elbontották gyakorlatilag az összes Lenin-szobrot, de fel-feltűnnek az országban olyan alkotások, amelyek más történelmi személyiségeket ábrázolnak és kísértetiesen hasonlítanak a kommunista vezérre.
 
Az RBK-Ukrajina hírportál számolt be arról, hogy a nyugat-ukrajnai Zsitomir városában, a Szent Mihály székesegyháznál felavatott Ilarion metropolita (Ivan Ohijenko ukrán egyházi személyiség, tudós, nyelvész, vallástörténész) szobrának arcvonásai egy az egyben Leninre emlékeztetnek.
 

Facebook
 
Az egyházi méltóságként újjászületett Leninre előbb közösségi portálokon hívták fel a figyelmet a netezők. A Facebookon fotó is megjelent a szoborról, valamint egy fénykép Ilarion metropolitáról.
 

Ilarion metropolita. Nem hasonlít a szobrára...
Facebook
 
Az RBK-Ukrajina emlékeztetett arra, nem ez az első eset, hogy új köztéri szoborban Leninre való hasonlóság fedezhető fel. A Zaporizzsja megyében lévő Novoolekszijivka településen bevallottan egy Lenin-szobrot alakítottak át az ukrán történelem egyik hadvezérévé, Filipp Orlik hetmanná. A kommunista vezér kozák hajviseletet és bajuszt, katonai öltözetet, derékövére kardot és pisztolyt kapott. A szoborátalakításon a hírportál beszámolója szerint hat hónapig dolgoztak.
 
Még 2015 őszén jelentek meg a hírek arról, hogy a dél-ukrajnai Odesszában hasznosították újra Lenin szobrát, ott Darth Vadernek, a Csillagok háborúja főgonoszának maszkját tették a kommunista vezér fejére.
 

Alaposan megdolgozták Lenint az ukránok
Facebook
 
A kommunista emlékművek eltávolításáról 2015 november végén hozott rendeletet az ukrán kulturális minisztérium. Volodimir Vjatrovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője a napokban jelentette be, hogy minden Lenin-szobrot eltávolítottak, csak a kijevi megfogalmazás szerint „ideiglenesen orosz megszállás alatt” lévő Krím félszigeten, illetve a Donyec-medencei szakadár területeken nem tudták végrehajtani a szovjet örökséggel való szakítást, továbbá eldugott kistelepüléseken még akadhatnak Lenin-szobrok, amelyek megúszták az eltávolítást.
 
A kommunista múlttal való szakítás jegyében eltávolított alkotások egy részét nem semmisítik meg, hanem egy óriási szoborparkot hoznak létre számukra Kijevben.

Ajánló