A különbség férfi és nő között – a szívveréstől a pislogásig

Bár napjainkban egyre több szó esik a nemek közötti egyenlőségről, a természetet nem lehet becsapni.
Fotolia
A legfrissebb tanulmányok azt bizonyítják, hogy a nő és a férfi nemcsak az érzelmi élet, hanem a test viszonylatában is különbözik egymástól. Például a férfinak nagyobb a szíve, több vörösvérsejtje van és erősebbek az ízületei. A felmérésben szereplő legérdekesebb különbségeket adjuk most közre.
 
Ki tesz meg több lépést?
 
Kiderült, hogy a nők naponta csaknem 1000 lépéssel kevesebbet tesznek meg, mint a férfiak, ami átlagosan 4 908 lépést jelent a férfiak által megtett 5 982 lépéssel szemben. Ez azt jelenti, hogy a nőket jobban fenyegetik a civilizációs betegségek, mint például a cukorbetegség és a szívbetegségek.
 
A szívverések száma is más
 
Abból kell kiindulni, hogy a női szív egyharmaddal kisebb, mint a férfi szíve. 120 gramm a súlya és gyorsabban ver, hogy „behozza” a kisebb súly okozta hátrányt. A férfi szíve 180 gramm. Egy felnőtt férfi szíve percenként 70–72-szer üt, a nőé 78–82-szer, s ütőereik is vékonyabbak legalább 2 mm-rel, mint a férfiaké. A szakemberek szerint ez a tény ad magyarázatot arra, miért élik túl a nők ritkábban az infarktust. A vérrög valószínűleg könnyebben elzárja a szűkebb eret.
 
Az erősebb nem később érzi a fájdalmat
 
Általános vélemény, hogy a nők jobban tűrik a fájdalmat, mint a férfiak, ám a tanulmányok az ellenkezőjét igazolták. A Bathi Egyetem tudósai azt állítják, hogy a nők a fájdalmat 30 másodperccel korábban érzik, mint a férfiak. 50 férfit és nőt tettek próbára úgy, hogy kezüket először forró vízbe, majd jéghideg vízbe mártották. Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak a fájdalmat 16 másodperccel később érezték, mint a nők. Ami a fájdalom elviselését illeti, a férfiak 30 másodperccel tovább bírták. Ennek oka az, hogy a férfiak bőre vastagabb. Mivel magasabb a tesztoszteronszintjük, 25 százalékkal vastagabb a bőrük. A bőr vastagsága a korral gyorsabban csökken a nőknél, mert az ösztrogénszint és a bőr feszességéért felelős kollagén termelődése is lassul.
 
A nő gyakrabban pislog
 
Azért pislogunk, hogy fenntartsuk szemünk nedvességét. A milánói egyetem egyik tanulmánya szerint a nők csaknem kétszer annyiszor pislognak, mint a férfiak: ők átlagosan percenként tizenegyszer, a nők tizenkilencszer. Egy óra alatt 480 a különbözet. Legtöbbet az idős nők pislognak. Feltételezhető, hogy ennek oka az ösztrogénszint csökkenése, mert ez a hormon szükséges a szem nedvesítő anyagainak termelődéséhez. A férfiaknak a tesztoszteron is segít abban, hogy állandóan nedves legyen a szemük. Ez az oka annak, hogy ők kevesebbszer pislognak.
 
Érzékenyebb a szaglás
 
A tudósok szerint a nők 40 százalékkal több szaglósejttel rendelkeznek, mint a férfiak. Feltételezhető, hogy a fejlődés eredménye ez, mert a szaglás segíti a nőket a partner kiválasztásában. Egyszerűen megérzik a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjének változásait.
 
A hölgyeknek többet kell aludniuk
 
Általános szabály, hogy legalább 7-8 óra alvásra van szükségünk, de a nőnek 20 perccel többet kell
aludnia. A németországi Max Planck Institute 2016-os tanulmánya 160 felnőtt nőt és férfit hasonlított össze, és kiderítette, hogy a nőknek tovább kell aludniuk, hogy agyuk megújuljon.
Ennek nemcsak a két nem közötti alapvető neurológiai különbség az oka. A valódi ok egyszerű: a női agy fáradékonyabb, mert a hölgyeknek naponta több feladatot kell megoldaniuk.
 
Vashiány és kevesebb vörösvérsejt
 
A férfiaknak egy mikroliter vérre számítva 6 millió vörösvérsejtjük van, a nőknek ezzel szemben csak 4 millió. A vörösvérsejtek hemoglobint tartalmaznak, ami az oxigént szállítja, és elősegíti, hogy a szövetek és az izmok jól működjenek. A nőknek főleg a menstruáció miatt alacsonyabb a vasszintjük, de azért is, mert az ételek kevés vasat tartalmaznak.
 
A férfiak gyorsabban emésztenek
 
A két nem emésztőrendszere is különbözik egymástól. A nők átlagosan 20 perccel tovább emésztenek, kisebb a gyomruk, és kevesebb savat termelnek. Vastagbelük viszont 10 cm-el hosszabb. Ez részben azért van így, mert a méh és a petefészkek az emésztés útjában van. A belekben a magasabb ösztrogénszint ellazít, és lassítja az emésztést. Az étkezéstől az ürítésig a férfiak esetében 24, a nők esetében pedig 28 óra telik el.
 
Az ízületek ereje is más
 
A porcogó rezgéscsillapítóként működik, ezzel védi az ízületeket az elhasználódástól. A Salzburgi Egyetemen 2007-ben végzett felmérés szerint a férfiak porcogói 50 százalékkal erősebbek. Egy elmélet szerint a férfiak azért ilyen erősek, hogy biztosítani tudják az élelmet a családnak és hogy térdízületeik ellenálljanak a nagyobb terhelésnek. (kovács)

Ajánló