Ma ünnepeljük az államalapítást

Budapest |

Magyarországszerte  és a határon túl is tartanak ünnepségeket, családi és egyházi rendezvényeket vasárnap az augusztus 20-ai állami ünnep, Szent István napja alkalmából. A központi rendezvényeken idén még inkább kiemelt szerepet kap az Országház. A katonai tisztavatás után vízi és légi parádét lesz az Országháznál a Dunánál, az esti tűzijátékot is a Duna Parlament előtti szakaszára helyezték át a szervezők. 

Képarchívum

Az idén először a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által - "Isten éltessen, Magyarország!" címmel - szervezett központi rendezvények a fővárosban fél 9-kor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen köszöntőt mond Simicskó István honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet pedig Áder János államfő.

A katonai tisztavatás után 10 órakor légi és vízi parádé kezdődik a Duna Országház előtti szakaszán. Ennek programját viszont befolyásolhatja, hogy délelőtt eső, élénk szél is várható a fővárosban.

Délelőtt 10 órától délután 4 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap, ennek keretében ingyenesen lesz látogatható az Országház, és bárki megtekintheti a Szent Koronát. Emellett idén is megrendezik a mesterségek ünnepét a budai Várban, 10 órakor megnyílik a Magyar Ízek Utcája, a Clark Ádám téren pedig koncertekkel várják az ünneplőket. 

Kóstolja végig az ország tortáit!

A 31. Mesterségek Ünnepén több mint nyolcszáz kézműves mester mutatkozik be, a rendezvény középpontjában idén a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb területe, a hímzés áll. Az eseményre több mint tíz ország mestereit hívták meg, a díszvendég Mongólia. 

Százötven kiállító termékeit, az idei Szent István-napi kenyeret, valamint az ország tortáit is megkóstolhatják az érdeklődők a Magyar Ízek Utcájában, amely a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig várja a látogatókat Budapesten. A magyar kiállítók mellé az idén is csatlakoznak a V4 országai - Szlovákia, Lengyelország és Csehország -, amelyek három standon mutatják be étel- és italkülönlegességeiket, a lengyel heringtől a cseh knédliig.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad ad otthont Bogányi Gergely zongoraművész és a Virtuózok ünnepi koncertjének, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Héja Domonkos
vezényli. A gálakoncerten színpadra lépnek a harmadik évad döntősei és korcsoportgyőztesei, valamint a korábbi évadok tehetségei.

Hagyományaihoz híven dzsesszmuzsikával köszönti az államalapítás ünnepét és egyúttal az új hangversenyévad indulását ma a Müpa. A Jazz 0820 elnevezésű rendezvény fellépői az eddigiekhez hasonlóan a Müpa előtti szabadtéri nagyszínpadon, valamint a Zászlótérben és az Üvegteremben várják a közönséget koncertekkel.

Nosztalgia motorkocsik és élményvonatok forgalomba állításával ünnepel a MÁV-HÉV Zrt., a budapesti helyiérdekű vasúti közlekedés elindulásának 130. évfordulója alkalmából. Augusztus 20-án az ötvenes-hatvanas évek hangulatát idéző nosztalgiakocsi a HÉV H6-os, ráckevei vonalán fog közlekedni.

Szent Jobb-körmenet, tűzijáték

Áder János köztársasági elnök 12 órakor a Sándor-palotában adja át a Szent István-rend kitüntetéseket. 17 órától a Szent István-bazilika előtt szentmisét mutatnak be Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével, ezt a hagyományos Szent Jobb-körmenet követi.

A tűzijáték a hagyományoknak megfelelően este 9 órakor kezdődik. Idén a fő helyszíne a Duna Országház előtti - a Margit híd és a Lánchíd közötti - szakasza és a Lánchíd lesz.

Vidéken és határon túli településeken is tartanak Szent István napi, az államalapításhoz kapcsolódó rendezvényeket. Több helyen lesz ünnepi mise, kenyérszentelés, emellett családi programokkal, koncertekkel, tűzijátékkal várják az embereket.

"Magyarország születésnapja alkalmából" a közmédia szinte összes csatornája a Kárpát-medence teljes területéről jelentkezik közvetítésekkel, színes programokkal.

A zászlófelvonást és a tisztavatást, továbbá Áder János államfő, valamint Simicskó István honvédelmi miniszter beszédét a nemzeti főadó, a Duna közvetíti élőben 8.30-tól. Szintén a Dunán közvetítik déltől a legmagasabb állami kitüntetés, a Magyar Szent István Rend ünnepélyes átadását. A Dunán látható 16.55-től az ünnepi mise is a Szent István-bazilikából, majd a Szent Jobb-körmenet. Este nyolc órától a Budavári Palotából koncertet közvetít a csatorna. Az ünnepi műsort a 21 órakor kezdődő hagyományos tűzijáték élő közvetítésével zárják a Dunán.

A Duna Worldön reggel 8 órától lehet majd követni élőben a Debreceni Virágkarnevált. 

Az egyik legrégebbi magyar ünnep

Az elmúlt napok európai terrorcselekményei nyomán Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) szóvivője elmondta: a TEK felderítő és műszaki állományának emberei az egyes helyszíneken civil ruhában is kint lesznek, emellett a TEK külön törzset is működtet, amelyet Hajdu János, TEK főigazgatója vezet.

ÉS AZT TUDTA, HOGY EGY HABSBURG TETTE NEMZETI ÜNNEPPÉ AUGUSZTUS 20-ÁT?

Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az Országgyűlés 1991-ben döntött úgy, hogy a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül augusztus 20-át jelöli meg állami ünnepként.

Ajánló