Lemigránsozták Samuel L. Jacksont és Magic Johnsont

Egy olasz humorista, Luca Bottura csinált egy mémet a toszkánai tengerparton, egy padon ücsörgő Earvin Magic Johnson kosarasról és Samuel L. Jackson színészről, melyen  a menekültekkel kapcsolatos társadalmi sztereotípiákra rájátszva úgy állítja be a két világsztárt, mintha azok az olasz társadalmon élősködő menekültek lennének. A hatás nem maradt el.

Fotó: Facebook
A kép – aminek a szövege körülbelül az, hogy Forte dei Marmi rejtett erőforrásai a segélyként kapott 35 eurójukat a Pradában vásárolgatják el – villámgyorsan elterjedt, rengetegen megosztották különféle reakciókkal. A humorista a La Repubblicának elmondta: a mémmel találkozók "40 százaléka megértette a provokációt, 20 százalékuk úgy gondolta, hogy ez egy valóban rasszista, uszító mém, míg nagyjából 30 százaléka nagyon dühös lett a menekültekre, mert elhitte, hogy tényleg őket látja”. "Ez mindennek a teteje, hogy 35 eurós segélyeket adunk nekik, és emellett még a padjainkat is elfoglalják a migránsok" - írta például az egyik kommentelő.
 
A migránsozó tweetek és Facebook-posztok alatt azonban jellemzően gyorsan megjelentek a "helyreigazítók" is, akik elárulták, ki(k) is látható(k) valójában a képen, például ezzel a legendás filmrészlettel:
 
 

Ajánló