Szerbiában ismét kötelező lesz az iskolaköpeny

Belgrád |
Az új tanév a szerbiai általános iskolások számára jelentős változásokat hoz, minden általános iskolában kötelező lesz az egyenruha használata.
Archív felvétel
A szerbiai iskolások eddig nem hordtak sem köpenyt, sem egyenruhát, ám az oktatási minisztérium úgy döntött, annak érdekében, hogy a diákok közötti társadalmi különbségek ne legyenek láthatóak, a 2017/2018-as tanévtől kezdve egyenruhák viselését javasolja. Eddig az iskolák fele mondott igent, ám minisztérium bejelentette: a többi intézményben is kötelezővé teszik az uniformist.
 
Mladen Sarcsevics oktatási miniszter kiemelte:  minden iskola egyénivé teheti az egyenruhát saját logójával. A ruhákat a textilipari középiskolákban varrják majd meg ingyen.
 
Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen egyenruháról van szó, köpenyt vagy egységes pólót kell-e viselniük a diákoknak. A szerb közvéleményt azonban nem is az egyenruha kinézete bolygatta fel, hanem az, hogy azt sem lehet tudni, ezekért a kötelezően viselendő ruhadarabokért a szülőknek vagy az iskoláknak kell-e fizetniük, vagy esetleg a szakminisztérium adja azokat.
 
Az általános iskolásoknak emellett ősztől több testnevelésórájuk lesz, valamint a számítástechnikai ismereteket is kötelező tárggyá nyilvánították.

Ajánló