Hajtóvadászat gyilkos elefántra

Újdelhi |
India legjobb vadászával az élen indult hajtóvadászat egy elefánt után, amely 15 embert ölt meg az elmúlt hónapokban.
Az emberi terjeszkedés miatt egyre kisebb természetes élőhely jut az elefántoknak is
TASR/AP-felvétel
A csordájától elszakadt és a falvakon végigcsörtető elefánt négy ember életét oltotta ki márciusban Bihar államban, majd további 11 emberét a szomszédos Dzsharkhand államban, az egyik legszegényebb indiai törzs lakta hegyes-völgyes vidéken. 
 
Az erdészeti hatóságok engedélyt adtak a gyilkos elefánt elejtésére, miután több kisebb falut is elhagytak rettegő lakói az elmúlt négy napban történt két haláleset nyomán.
 
A megvadult állat keresésére 50 fős csapat indult, köztük több tapasztalt elefántvadász, például Navab Safat Ali Khan mesterlövész, akit India legjobb elefántvadászának tartanak. 
 
A hatóságok szerint kábítólövedék használata túl veszélyes lenne. A sűrű erdőben kicsiny a látótávolság, ráadásul fél óra kell ahhoz, hogy a kilőtt nyugtató hasson, ezalatt az állat kiszámíthatatlanul őrjönghet és rátámadhat az emberekre – érveltek a vadőrök.
 
A sűrű erdők borította Dzsarkhand államban évente mintegy 60 ember halálát okozzák az elefántok, országosan évente több mint 300 ember életét oltják ki.
 
Sok elefántot megölnek a falusiak is, megtorlásul kertjeik és szántóföldjeik feldúlásáért.

Ajánló