Trükkök a hőség ellen

Még mindig bőven harminc fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Összeszedtünk pár ötletet, amelyekkel hatékonyan védekezhetünk a gutaütés ellen. 

TASR/AP-felvétel

Az alapvető dolgokat talán mindenki tudja: folyadékbevitel, a testünk hűtése, illetve a közvetlen napfény (és az akár 10 perc alatt leégést okozó erős UV-sugárzás) kerülése. De az alábbi praktikákra nem biztos, hogy elsőre gondolnánk. Lássuk, hogyan győzhetjük le a forróságot. 

Ne nézzük a hőmérőt! 

Mint sok minden más, a hőérzet is fejben dől el. Persze, amikor a lábunk alatt olvad az aszfalt, nem fogjuk tudni átverni magunkat, azonban egy kerékpárosokon elvégzett kísérlet kimutatta, hogy aki tudja, hány fok van, gyorsabban fárad, mint aki csak azt érzi, hogy marha meleg van. Szóval, hőmérőket a fiókba, és máris tettünk egy apró lépést, hogy jobban érezzük magad! 

Nézzünk havas tájat! 

Afganisztánból hazatérő, égési sérüléseket szenvedett katonáknál próbálták ki azt a módszert, hogy az igen fájdalmas kezelések alatt egy virtuálisvalóság-sisakhoz hasonló szerkezet segítségével téli, békés, havas tájakat mutattak nekik, a fülhallgatóból pedig a téli szél zaját hallották. A módszer bevált, a katonák fájdalom- és hőérzete valamelyest csökkent a kezelések során. Ha tehát már szédelgünk a melegtől, keressünk egy szép havas-jeges videót, és teljes képernyőn nézzük végig. 

Mobil italhűtés 

Strandon is fontos eleget inni, persze nincs lehangolóbb a pancsolás közben felforrósodó üdítőknél, söröknél. Nem nyújt egész napos megoldást, de jóval tovább hűsen tartja az italokat, ha előző este pár vizes szivacsot műanyag zacskóba bugyolálunk, majd bedobjuk a mélyhűtőbe. Ha pedig ennél tartósabb megoldást szeretnénk, használjunk kimosott tejes vagy gyümölcsleves kartondobozokat, töltsük fel háromnegyedig vízzel, és már kész is a mobil jégakku!

Barátunk a vizes törülköző 

Fogjunk egy nagyméretű törülközőt, és vizezzük be, és csak annyira csavarjuk ki, hogy nedves maradjon, de már ne csöpögjön. Ezután akasszuk az ablakba: így árnyékhoz is jutunk, a párolgó víz pedig segít egy picit hűteni a lakás levegőjét. 

TRÓPUSI ÉJSZAKA UTÁN SIVATAGI HŐSÉG JÖN

Gyors autószellőztetés 

A napon álló autóban hamar 50 fok fölé is mehet a hőmérséklet, ezért indulás előtt érdemes a következő trükkel száműzni a forró levegőt: húzzuk le az ablakot az egyik oldalon, és a másik oldalon levő ajtót négyszer-ötször csukjuk be és tárjuk ki újra. Ezzel „kiszívjuk” a forró levegőt, a lehúzott ablakon keresztül pedig beszívódik a kevésbé meleg. (nlc)

Ajánló