Ilyet még nem fotóztak – oroszlán szoptat leopárdkölyköt

Tanzánia |
A Ngorongoro-kráterben lencsevégre kaptak egy vadon élő nőstény oroszlánt, amint leopárdkölyköt szoptat. 
TASR/AP-felvétel
Szakértők szerint példátlan a fajok közti gondoskodás a ragadozó nagymacskák körében. A leopárdbébit szoptató anyaoroszlánt egy turista fényképezte le a Ngorongoro Természetvédelmi Területen. Az oroszlán elveszíthette saját kölykét és talált egy talán az anyjától elszakadt kis leopárdot, amelyet a gondjaiba vett.
Egy New York-i székhelyű állatvédő szervezet, a ragadozó nagymacskákra szakosodott Panthera nem tud hasonló esetről, még a fajon belüli nevelőszülősködés is rendkívül ritka. „Ez egy igazán egyedülálló eset. Egyetlen hasonló példáról sem tudok vadon élő ragadozó nagymacskák körében” – jelentette ki Luke Hunter, a szervezet vezetője. 
 
A szakértő szerint az oroszlán is éppen világra hozhatott egy utódot és a hormonok késztethették arra, hogy gondjaiba vegye egy másik ragadozófaj kicsinyét. Az oroszlánkölyök sorsáról semmit sem tudni. 
 
Szakértők szerint körülmények különleges összejátszásának lehet az eredménye a szokatlan gondoskodás, normális esetben ugyanis a vadonban egy elhagyott kölyköt, amelyet vetélytársnak tekintenek a táplálékért folyó küzdelemben, más ragadozók azonnal megölnek. 
 
Luke Hunter nem látja jónak a kis leopárd túlélési esélyeit, mert szerinte nagyon valószínűtlen, hogy az oroszlánfalka befogadná. „Valószínűleg megölik őt” – mondta. Ha mégis életben marad, nem tudni, hogy milyen magatartási formákat sajátít el – sorolta kételyeit a szakértő. Hunter szerint a legjobb forgatókönyv az lenne, ha a kis leopárd anyja előkerülne és újra magához venné.
 
A leopárdok 12-18 hónapos korban szakadnak el anyjuktól és egyedülállóként élik életüket. Az oroszlánok kifinomult hierarchiájú falkákban élnek. A vadon élő oroszlánkölyköknek csak 40 százaléka éri meg első születésnapját a tanzániai rezervátumban.

Ajánló