Szakemberek tanácsolják: csecsemőt ne vigyünk magunkkal külföldre

Ha idén az olasz tengerparton szeretne eltölteni néhány napot, tudnia kell, hogy a járványügyi szakemberek azt javasolják: csecsemővel ne induljon útnak, mert nagy a kanyaróveszély. Nálunk csak a 15–18 hónapos gyerekeket oltják be e betegség ellen, a fiatalabbak tehát nem védettek.

Az utazás idején...

- tartsa be a személyi higiénia szabályait – kézmosás, fertőtlenítés, hőkezelt étel, ital fogyasztása

- kerülje a nemi kapcsolatot ismeretlen személlyel

- ne becsüljük le az állatharapást

- védekezzen a szúnyog- vagy rovarcsípés ellen minőségi készítménnyel

Fontos ajánlások

- 1–2 hónappal az utazás előtt érdeklődjön, hogy önnek melyik oltás kötelező vagy ajánlott.

- Az utazás előtt és után vegyen részt ellenőrző kivizsgálásokon.

- Az útra vigyen magával elsősegélydobozt, s legyenek a poggyászban a gyógyszerei is.

Sajnos megnőtt azoknak a szülőknek a száma, akik megtagadják gyerekeik beoltását, vagy feleslegesen késlekednek vele. Tudniuk kell, hogy ezzel gyengül  a kollektív védelem hatása, s az európai népesség fogékonyabbá válik a fertőzésre. A múlt évben Britanniában még a a zenei fesztiválokon is terjedt a kanyaró, Romániában pedig emberéleteket is követelt. Magyarországon, Csehországban és Olaszországban is betegedtek meg emberek. Olaszországban ismét bevezették a kötelező oltást, mégpedig 12 betegség ellen. Itt jegyezzük meg, hogy nálunk 10 betegség ellen kötelező az oltás. A beoltottak száma egész Európában csökken, miközben a migránsok százezrei érkeznek Európába, akikről nem tudjuk, hogy kaptak-e védőoltást és ha igen, mi ellen.

A kollektív védettség fontossága

A kisgyerekeket valóban a fertőzés veszélye fenyegeti, hiszen az ő immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. „Az egyén immunrendszere védi az embert a vírus vagy a baktérium, a fertőzés okozója ellen” – magyarázta dr. Zuzana Krištúfková, a Szlovákiai Vakcinációs Társaság elnöke. „Ha nagyon sok ember megkapja a védőoltást, kialakul az úgynevezett kollektív védettség, ami megakadályozza, hogy a kórokozók tovább terjedjenek. Optimális esetben bizonyos régióban vagy akár az egész világon  teljesen kiveszhet  egy-egy betegség. Azt is mondhatnánk, hogy ha kialakul a népesség kollektív ellenálló képességének bizonyos foka, az megakadályozza a fertőzés terjedését, s eltűnhet a betegség, mint például a bárányhimlő esetében. A kollektív védettség kialakulásához szükséges beoltottsági szint az egyes betegségek esetében enyhén eltér egymástól. Ez az adott betegség terjedésének gyorsaságától, a kortól és a népesség sűrűségétől függ. A kanyaró esetében például a gyerekek akkor védettek vele szemben, ha a beoltottság meghaladja a 95 százalékot, vagyis a gyerekek 95 százaléka megkapja a védőoltást. A gyermekbénulás és a torokgyík esetében ez az érték 85 százalék” – tette hozzá a szakember.

Készüljünk fel az útra

A nyári utazási idény előtt az aktuális „utazási oltások” jöhetnek számításba. A fejlődő országokban még mindig gyakoriak az olyan betegségek, amelyeket nálunk szerencsére már nem is ismerünk. A rosszabb higiéniai feltételek miatt gyakoribb az A típusú májgyulladás, a kolera, a tífusz, az egzotikus országokban pedig még mindig találkozhatunk veszettséggel, ha mondjuk valakit megharap egy majom, kóbor kutya vagy denevér. A szúnyogok ott olyan fertőzésveszélyt jelentenek, ami a mérsékelt égövünkre nem jellemző, a vérszívók például sárgalázat, japán agyhártyagyulladást okozhatnak. Néhány ország megköveteli a sárgaláz, a Mekkába utazók esetében pedig a meningokokkusz okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltást. A többi utazási oltás csak ajánlott. Dr. Ivan Bakoš, az utazási oltások szakértője felelőtlenségnek tartja, ha valaki csecsemővel utazik kockázatos országba. Azt tanácsolja, hogy minden útra, főleg a hosszabbakra alaposan készüljünk fel. „A felelősségteljes ember – nem kell, hogy nagy utazó legyen – oltassa be magát A típusú májgyulladás ellen. Szlovákiában minden évben több járvány is kialakul. Ha valaki Törökországba, Egyiptomba. Tunéziába és a napjainkban olyan népszerű Zanzibárba vagy Sri Lankára utazik, a hastífusz elleni oltást is ajánlom” – tanácsolta a szakértő.  Dr. Ivan Bakoš az A és B típusú májgyulladás és a tífusz elleni védőoltást úgynevezett utazási alapnak tartja. Tudni kell, hogy a két májgyulladás elleni védőoltás egész életen át tartó védettséget biztosít, tehát a megelőzésre érdemes áldozni. Az oltást legjobb 6-8 héttel az utazás előtt kérni.

Kötelező oltások

Kötelező a sárgaláz elleni oltás  azokban az országokban, amelyek jegyzékét a WHO állítja össze és aktualizálja. Afrika és Dél-Amerika bizonyos országairól, továbbá francia Guayanáról van szó. Az utazás előtt legkésőbb tíz nappal ajánlott a védőoltás az ellenanyagok termelődése miatt. Az oltást 10 év elteltével meg kell ismételni. Kötelező a meningokokkusz okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás annak, aki Mekkába készül. Az ajánlott védőoltásokról kérje ki kezelőorvosa tanácsát. (kovács)

Ajánló