Ford Edge: egy kis ízelítő Amerikából

Több szempontból is érdekes autó a Ford legnagyobb SUV modellje, az Edge. A Mustang után ez a másik olyan járgány, amely igazán ízelítőt kínál Amerikából. Igaz, inkább tekintélyes méretei miatt, s nem azért, mert legendává vált volna.

A szerző felvétele
Műszaki adatok

Motor hengerűrtartalma 1997 cm3

Teljesítmény 154 kW/210 LE 3750 fordulatnál

Forgatónyomaték 450 Nm 2000–2250 fordulatnál

Végsebesség 211 km/ó

Gyorsulás (0–100 km/ó) 9,4 mp

Fogyasztás városban (l/100 km) 6,4

Fogyasztás városon kívül (l/100 km) 5,4

Kombinált fogyasztás (l/100 km) 5,8

A modell alapára 45 990 euró

A tesztelt modell ára 48 990 euró

Kicsit kételkedtem a szlovákiai bemutató után, hogy a modell nálunk sikert arathat, de láss csodát, az eladási mutatókkal elégedettek. Pontosabb információkat az eladásról nem árultak el, de állítólag kétjegyű számról beszélünk.

Aki úgy dönt, megvásárolja ezt a tekintélyes járgányt, annak nincs túl sok választási lehetősége. Két dízelmotor közül válogathat, az egyik teljesítménye 132 kW/180 LE 400 Nm forgatónyomatékkal, a másiké 154 kW/210 LE 450 forgatónyomatékkal. Szerkesztőségünkbe ezen erősebb változat került Titanium felszereltségi szintben. Az Edge egyébként kizárólag négykerék-meghajtással rendelhető, a gyengébb motorváltozatot hatfokozatos manuális váltóval, az erősebbet hatgangos automatával párosították.

Nagy, nagyobb...

Az Edge úgy önmagában hatalmas. Nemcsak kívülről, tágas tér kínálkozik az utastérben is. Amint beültem a volán mögé éreztem, hogy ez egy igazi tahó. Nem véletlenül tart egy ideig, míg az ember magabiztosan vezet és parkol vele a szűk városi utakon. Kiparkolásnál, amikor az autó orra eleve jócskán kilóg az útra, sokat segít a speciális, orrészen elhelyezett kamera, melynek köszönhetően még elindulás előtt megnézhetjük, nem jön-e oldalról autó.

A volán mögött egyébként tökéletes a kényelem, a sofőrnek tényleg olyan érzése van, mintha egy fotelben ülne. Bár az autógyártók nagyon sok energiát és pénzt fektetnek abba, hogy a lehető legkényelmesebb üléseket tudják modelljeikbe szerelni, még ma sem számít ritkaságnak, hogy hosszabb vezetés után fájó háttal szállok ki az autóból. Az Edge ezen a téren kivételt jelent, a szó szoros értelmében. Az ülések egyszerűen – s ezt igazolták azok is, akik a 4 órás úton hátul ültek – rendkívül kényelmesek. Az összkomforthoz természetesen hozzájárul az aktív zajkioltó rendszer, amely minimalizálja az utastérbe szűrődő zavaró hangokat. Speciális mikrofonokkal kiszűri a nem kívánatos zajokat, vibrációkat küld, minek következtében például a motorhangot végképp nem hallani. És tényleg, az Edge a leghalkabb autó, amelyben az utóbbi években ültem. Sajnos, nem lehet kipróbálni, milyen hangvilág lenne a kocsiban a mikrofonok munkája nélkül, a rendszert ugyanis nem lehet kikapcsolni.

Ha európai SUV, akkor csak turbódízellel. Ezt a filozófiát szerencsére az amerikaiak is megértették, tán annak köszönhetően, hogy már jó néhány éve a kontinensen gyártják modelljeik egy részét.

Bár a motor papíron kellő erővel rendelkezik, túlzott dinamikára nem számíthatnak, a közel kéttonnás súllyal nem lehet sok mindent kezdeni. Gyorsulása nem tartozik a legjobbak közé, ám szégyenkezni sem kell majd miatta. Az Edge-el lehet tartós tempóban gyorsan vezetni, a gáz- és fékpedál gyakori váltogatása már nem tartozik a kedvenc tevékenységei közé. Ami a fogyasztástilleti, mit mondjak, nem voltak nagy elvárásaim, ám ez a tahó igencsak meglepett. Egy hét után 6,7 literes átlag száz kilométeren? Le a kalappal. Ehhez az eredményhez nagyban hozzájárul a duplakuplungos automata Powershift váltó is. Tény, hogy nem sieti el az egyes sebességfokozatok váltását, másrészt abban is biztos vagyok, hogy manuális váltóval kombinálva a fogyasztási mutató sokkal rosszabbra sikeredett volna. A költségtakarékos vezetéshez hozzájárul az is, hogy a négykerék-meghajtást biztosító AWD rendszer csak akkor aktiválja a hátsó kerekeket a meghajtáshoz, ha arra szükség van, tehát nyáron és száraz utakon szinte végképp.

Értékelés

Az Edge egy tisztességes amerikai nagy SUV, amely az európai utakon is megállja helyét. Méretei miatt egy ideig eltart, míg magabiztosan tudja vezetni az ember. Legnagyobb előnye, hogy hihetetlen kényelmet nyújt, amit elsősorban azok fognak értékelni, akik gyakran tesznek meg hosszú utakat, például a családdal.

Ajánló