Május 2. hetének TOP 3 könyve!

Győry Attila ajánlásával.

Ha azt mondom, „Muszkaföldön”, sokaknak összeszorulhat a szíve. Mert talán nincs is olyan felvidéki magyar, akinek rokona, édesapja, hozzátartozója, jó barátja ne lett volna érintett ebben a borzalmas, sorspróbáló történelmi eseményben. Kőrös Zoltán dokumentumkönyve a felvidéki magyarság egyik legsötétebb foltját mutatja be hitelesen. Ez a könyv torokszorító, történelmi szempontból kifogástalan. Hosszú hónapok óta hiánycikk volt, folyamatosan keresték a történelemre érzékeny olvasók! JÓ HÍR! Végre megjelent Kőrösi Zoltán Muszkaföldön cím könyve!

A kötet alapanyagául a II. világháborús felvidéki magyar hadifoglyok csoportja szolgál, azok, akik hosszabb-rövidebb időre – megjárván a „Muszkaföldet” – szovjet hadifogságba kerültek. Hogy pontosabbak legyünk, az itt megszólaltatott visszaemlékezők Dél-Szlovákia nyugati részéből származnak: a Vágsellyei, a Galántai, a Szenci, a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és az Érsekújvári járásból.


Ha május, akkor bizonyára sokakban égni kezd egy beépített relé, amely azt suttogja akár az Ön fülébe is, kedves Olvasó, hogy ha-ma-ro-san itt a bal-la-gá-sok idej-e. Nos, igen, ballagás. A műfaj pápáját mutatom be Önnek. Egy könyv a ballagóknak. Bölcsességek ballagóknak.

Az ajándékkönyv a fiatal korosztályhoz közel álló idézeteket és gyönyörű fényképeket tartalmaz. Költők, írók, hadvezérek legmotiválóbb idézeteit. Remek ajándék ballagásra! A ballagási ünnepség mind a diákoknak, mind a szüleiknek, mind pedig a tanároknak csodálatos emlék. Ehhez a nagyszerű élményhez ajánljuk ezeket a csodaszép kivitelezésű, örök időkre emléket adó emlékkönyveket – bölcsességek tömegét.


És a végére egy KÖNYV, amely szerintem joggal került a HÉT TOP 3 könyvei közé. Egyre többen érdeklődnek a II. világháború történelmi pillanatai iránt. A korszakkal foglalkozó, egyik legszínvonalasabb, legsokkolóbb, legkülönösebb könyvét ajánlom az olvasó figyelmébe. Auschwitz parancsnoka voltam – Rudolf Höss emlékiratai. Nem kis pálya... A háború után lengyel fogságban írt önéletrajzi feljegyzései egyedülálló betekintést engednek a parancsokat kérdések nélkül végrehajtó és végrehajtató tömeggyilkos belső fejlődéstörténetébe. Részletesen megismerheti, karrierje miként emelkedik az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokságáig, majd egészen a Koncentrációs Táborok Felügyelőségének hivatalvezetői posztjáig. 1944 kora nyarán újra Auschwitz élén áll, hogy levezényelje a megsemmisítő tábor legnagyobb szabású megsemmisítési projektjét, a vidéki magyar zsidók legyilkolását. Az ún. magyar akció (Ungarn-Aktion) keretében 437 000 magyarországi zsidó érkezett a táborba, akik közül 300 000–345 000 – köztük 100 000 gyerek – azonnal a gázkamrákba került. Ha ezt a könyvet választja – ahogy sok felvidéki olvasó is tette –, vegyen mély lélegzetet.


Éppen könyvet keres, de nem találja? A MEGOLDÁS: Felvidéki Könyvkereső

Ajánló